ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Dietele vegane ne pot distruge smaltul dintilor

Scris de Alexandru Manea

Smaltul este invelisul protector al dintilor nostri, insa acesta este adesea afectat de alegerile pe care le facem din punct de vedere alimentar. Medicul stomatolog Adrian Mina explica ce anume ne afecteaza smaltul si cum putem preveni sau trata aceasta problema.

Dr. Adrian Mina: Dietele vegane ne pot distruge smaltul dintilor

Smaltul dintilor este cel mai puternic tesut din corp. Este un strat exterior ce protejeaza dintii de uzura zilnica, ne impiedica sa simtim extremele temperaturii la ceea ce mancam si bem. In plus, combate acizii si substatele care ne pot deteriora dantura. Atunci cand smaltul se deterioreaza, dintii nostri devin mai predispusi la carii si alte probleme de ordin stomatologic.

 

Dietele vegane si abuzul de dulciuri

“Smaltul dentar reprezinta cel mai dur tip de tesut al organismului uman si, cu toate ca prezinta aceasta calitate, exista o serie de factori care determina degradarea acestuia. In principal, factorii alimentari reprezinta cauza cea mai des intalnita prin care smaltul dentar este afectat. Dietele vegane sau vegetariene, care promoveaza un consum crescut de sucuri ce contin citrice sau alte alimente cu caracter acid, determina o eroziune a smaltului dentar in zonele in care vin in contact. Pe masura ce se prelungeste ca si durata, provoaca pierderea completa a smaltului in zona respectiva, se descopera dentina subiacenta si apar durerile la stimuli termici si chimici. Apoi, consumul mare de de dulciuri modifica ph-ul salivei si determina o demineralizare a smaltului si aparitia ulterioara a cariilor dentare”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Bulimia, aspirina si bruxismul

Pe langa factorii alimentari si anumite afectiuni precum bulimia sau bruxismul afecteaza smaltul dintilor.

“O alta cauza este bulimia, o afectiune prin care se regurgiteaza alimentele ingerate, precum si refluxul gastro-esofagian. Acestea produc eroziuni dentare din cauza continutului gastric acid care este regurgitat impreuna cu bolul alimentar si care prezinta aceleasi simptome ce asociaza dureri la factori termici si chimici. Apoi, utilizarea de medicamente cu caracter acid, sprecum Aspirina sau Vitamina C, consumul de alcool sau periajul intempestiv. O alta problema des intalnita a secolului 20 este bruxismul, o parafunctie prin care dintii se ating involuntar in timpul noptii, si care pe termen lung afecteaza structurile dentare. Simptomele produse de toti acesti factori sunt dureri la factori termici si chimici, margini ascutite pe suprafetele dentare netede de atfel, precum si santuri si adancituri in zonele in care dintii se inclesteaza in timpul noptii”, explica Dr. Adrian Mina.

 

Ce solutii avem?

“O metoda de a preveni aceste probleme este instituirea unei diete echilibrate in care sa se limiteze consumul de dulciuri, alimente acide, insusirea unei tehnici corecte de periaj precum si tratamentul afectiunilor sistemice de tip bulimie sau reflux gastro-esofagian. In privinta bruxismului, gutierele de protectie se vor purta pe timpul noptii pentru a limita distructia structurilor dentare”, recomanda Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: “Nu iti ingrijesti corect dintii? Acest lucru iti poate afecta creierul!”

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu