ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Cum afecteaza cariile dentare incapacitatea de a face performanta

Scris de Alexandru Manea

Igiena orala reprezinta o parte foarte imoportanta din viata noastra si ne poate influenta radical sanatatea, performanta si buna dispozitie.

Dr. Adrian Mina: Cum afecteaza cariile dentare incapacitatea de a face performanta

Un studiu recent demonstreaza ca problemele dintilor, precum cariile ori gingivita afecteaza capacitatea de a face performanta sportiva.

Medicul Adrian Mina a reprezentat Romania zilele trecute la un important eveniment international dedicat stomatologiei si sanatatii, alaturi de mari nume din domeniu, si ne explica acum ce repercursiuni mai putin stiute au problemele danturii netratate la timp. Mai exact, legatura dintre performanta sportivilor de top si sanatatea cavitatii bucale, tema care a fost abordata la acest eveniment.

“In ultimii 15 ani s-a realizat un studiu foarte important care a avut ca subiecti peste o mie de atleti de elita. S-a demonstrat ca randamentul lor in teren era influentat direct de sanatatea lor orala. Daca ei suferau de afectiuni precum gingivite, inflamatii, carii sau infectii, aveau un nivel de performanta mai scazut, cu toate ca ei beneficiau de ingrijire medicala de top, de o alimentatie corespunzatoare”, explica Adrian Mina.

Adrian Mina spune ca, in momentul in care un sportiv are gingivita, de exemplu, acesta se reface mult mai greu.

“Imunitatea corpului trebuie sa se imparta, sa repare atat problemele stomatologice, cat si celelalte, fapt care duce la scaderea performantei. Efortul corpului este mult mai mare si nu se concentreaza doar pe refacerea imediata a corpului unui sportiv, dupa un antrenament intens sau o competitie cu miza.

Sunt multi sportivi care spun ca au ratat momente cruciale in cariera lor pentru ca nu au tratat o gingivita sau aveau dureri de dinti. Si s-a demonstrat ca, dupa ce acestia si-au rezolvat afectiunile ce tin de cavitatea bucala, randamentul lor a crescut, si-au depasit limite si au atins noi recorduri”, spune Dr. Adrian Mina.

Afectiunile cavitatii bucale sunt primul semn pentru probleme de sanatate mai grave si este stiut faptul ca Romania sta destul de prost la acest capitol. Situatia este complet diferita in alte tari, unde copiii sunt educati de mici sa fie responsabili. Guvernele multor state deruleaza campanii de constientizare si de integrare a preventiei orale in randul cetatenilor.

Dr. Adrian Mina: Top 5 vedete cu cei mai frumosi dinti din Romania!

“Specialistii au o vorba: daca ai probleme dentare, sigur faci ceva gresit in viata ta. In Olanda, de exemplu, statul incearca sa ii invete pe mici, prin spoturi si articole convingatoare, cat de important este sa se spele pe dinti de doua ori pe zi. Si s-a demonstrat ca, daca ei reusesc ca de la varste fragede sa respecte cu strictete acest simplu obicei, au sanse mai mari sa reuseasca in viata. Vor fi capabili sa respecte termene, sa aiba rabdare si sa duca la bun sfarsit lucurile pe care le incep. Asta vrem sa facem si noi in Romania, sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga cat de important este sa aiba grija de sanatatea lor ca sa se simta bine si plini de viata”, declara medicul stomatolog Adrian Mina.

“In ultimii ani, s-a dezvoltat si s-a raspandit, la scara larga, acest trend de a urma un stil de viata cat mai  sanatos, de a fi activ si de a elimina factorii care produc stres, dar, cu toate acestea, preventia si igiena orala corecta nu primesc atentia cuvenita. Trebuie sa intelegem ca, daca tratam problemele de la origine, creste si calitatea vietii noastre. Am folosit exemplul cu sportivii tocmai pentru a scoate in evidenta cat de important este sa nu neglijam aspecte ce tin de stomatologie si sa nu ne mai fie frica sa mergem la dentist pentru ca acesta ne poate prelungi viata”, explica specialistul.

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectati medici stomatologi din Romania, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara inclusiv persoane publice cunoscute din Romania si de peste hotare.

In urma cu cinci ani, Dr. Adrian Mina a emotionat publicul din Romania prezentand la TV, la initiativa Andreei Marin, un caz impresionant: i-a reconstruit in totalitate dantura unui tanar cu retard motoriu, care, din pricina aspectului inestetic al dintilor, nu mai zambise de mai bine de 7 ani. Interventia, extrem de dificila, a necesitat peste 300 de ore de munca, Adrian Mina oferindu-i in final acestuia o dantura perfecta si ocazia sa zambeasca din nou cu incredere.

1 comentariu

Scrie un comentariu