ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Copiii care isi sug degetul isi strica dintii

Scris de Alexandru Manea

Suptul degetului la copii este perect normal in prima perioada a vietii, insa poate fi extrem de periculos pe termen lung. Medicul stomatolog Adrian mina explica, pe intelesul tuturor, cum afecteaza acest obicei buna dezvoltare a danturii celor mici.

10

In primii ani de viata, suptul degetului este perfect normal in primii ani de viata, deoarece copiii folosesc acest truc pentru a se simti calmi si linistiti. Pe termen lung insa, acest obicei poate aduce dupa sine complicatii serioase.

 

Dupa primele luni de viata apar problemele

“Sugerea degetului la copii reprezinta o problema des intalnita, iar cei care trebuie sa o gestioneze sunt, de cele mai multe ori, parintii. Sugerea degetului este un act normal pentru nou-nascuti si bebelusi, avand asupra celor mici efect de calmare si de asigurare a unui mediu sigur si comfortabil. Aceasta actiune este una benefica pentru dezvoltarea copilului atata timp cat se realizeaza intr-o anumita perioada si nu pe termen lung”, explica medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

Dinti crescuti stramb

Copiii care continua sa suga degetul si dupa primele luni de viata pot intampina serioase probleme la capitolul sanatate dentara.

“Dupa ce primul dintisor a erupt, acest obicei trebuie indepartat in totalitate. Dintii pot suferi importante modificari de pozitie. Copiii pot avea dinti rotati, inghesuiti si cu o pozitie anormala pe intreaga arcada. Va fi nevoie de interventia medicului stomatolog si a medicului ortodont pentru a restabili o pozitie functionala si corecta a intregului sistem dentar”,  spune medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Complicatii si mai mari la prescolari

Cu cat pastrarea acestui obicei se intinde mai mult in timp, cu atat posibilele complicatii devin mai mari.

“Pot aparea modificari osoase ale palatului dur, cu aparitia unor forme patologice de bolta palatina, care va accentua dezechilibrul oro-dentar. Problemele sunt si mai mari la prescolarii si copiii care sunt in perioada de tranzitie intre dentitia de lapte si cea permanenta. Atunci apar inghesuiri, rotatii si pozitii anormale, precum si aparitia unui mare spatiu intre arcada superioara si cea inferioara, care poarta numele de overbite. Aceasta pozitie anormala intre cele doua arcade are implicatii asupra structurilor dentare, a esteticii faciale si a fonatiei. Acestea din urma se pot rezolva doar cu ajutorul medicilor ortodonti prin aparatele dentare”, adauga Dr. Adrian Mina.

Scrie un comentariu