ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Ce pateste mai exact copilul tau daca ii dai prea mult zahar

Copiilor le place sa manance orice contine zahar, insa un parinte responsabil trebuie sa controleze pe cat posibil cantitatea care ajunge in organismul copilului sau. Altfel, neglijenta poate duce la grave probleme de sanatate pentru cel mic! Medicul stomatolog Adrian Mina explica efectele nocive pe care zaharul la are atat asupra dintilor cat si a starii generale de sanatate.

 

Dr. Adrian Mina: Ce pateste mai exact copilul tau daca ii dai prea mult zahar

Un regim alimentar sanatos al copiilor este extrem de important pentru o dezvoltare optima a intregului sau organism. Studiile arata ca, in zilele noastre, copiii consuma excesiv de mult zahar, iar asta poate avea efecte devastatoare pentru dezvoltarea celor mici, atat din punct de vedere dentar, cat si in ceea ce priveste starea sa generala de sanatate. Medicul stomatolog Adrian Mina explica exact care sunt pericolele.

 

Dinti cariati, radacini distruse, extractii

“Regimul alimentar sanatos si optim pentru copii este cel in care zaharul se afla in cantitate redusa. Principalele motive pentru care este important sa reducem cantitatea de zahar din alimentatia copilului sunt atat de ordin dentar, cat si de ordin general. In primul rand, dentitia copiilor este mai repede afectata decat in cazul adultilor pentru ca dintii celor mici au rezistenta scazuta la atacul zaharului. Structurile dentare ale copiilor sunt mai subtiri iar cariile apar mult mai repede. Odata aparute, acestea duc la inflamarea nervului ce va trebui indepartat. Dupa indepartarea nervului, rizaliza (topirea) radacinilor se va face prematur, astfel ca se va duce la extractia dintelui de pe arcada iar dintii definitivi vor avea de suferit cand vor aparea”, declara medicul stomatolog Adrian Mina.

Infectii si probleme digestive

Nu doar asupra sanatatii orale are consumul in cantitati mari de zahar efecte nocive, ci si asupra starii generale de sanatate a copilului.

“In ceea ce priveste starea generala de sanatate, aparitia cariilor duce la complicatii infectioase cu rasunet asupra intregului organism. Pe langa problema septica, aceste carii avanseaza rapid, determinand aparitia durerilor si a unor deficiente de masticatie. Copilul nu se mai alimenteaza corect si apar problemele digestive si de crestere, organismul fiind privat de nutrientii necesari unei dezvoltari optime. Deci, pe langa viitoarele probleme de aliniere dentara, care necesita diverse metode ortodontice de tratament, avem si probleme generale de sanatate cauzate de lipsa unei alimentatii corecte si complete”, dezvaluie medicul Adrian Mina.

Cum iti poti imbolnavi dintii si gingiile daca te ingrasi. Medicul stomatolog Adrian Mina explica!

In final, Dr. Adrian Mina vine si cu o recomandare pentru parinti cu privire la alimentatia cat mai corecta a copiilor, astfel incat acestia sa se bucure de o dezvoltare cat mai armonioasa.

„Avand in vedere concentratia crescuta de zahar din alimentele procesate, se recomanda o atentie sporita in alegerea acestora, precum si introducerea in alimentatie a unui numar crescut de legume si fructe, pentru a favoriza o dezvoltare optima”, incheie medicul Adrian Mina.

 

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Scrie un comentariu