ADPM Health

Dr. Adrian Mina: Ce boli poti lua daca imprumuti periuta de dinti!

Scris de Alexandru Manea

Studiile arata ca 1 din 4 oameni obisnuiesc sa imprumute periuta de dinti apropiatilor. Medicul stomatolog Adrian Mina explica de ce anume nu este indicat sa faci acest lucru si care sunt pericolele la care te expui atunci cand o alta persoana se spala pe dinti cu periuta ta, pe care apoi o folosesti.

Dr. Adrian Mina: Ce boli poti lua daca imprumuti periuta de dinti!

„Cavitatea orala a fiecarui om contine sute de tipuri de microorganisme specifice fiecarui individ in parte. In momentul periajului, o parte din aceste microorganisme aflate pe suprafata dintilor si in compozitia placii bacteriene se depun si pe perii periutei de dinti. Aceasta devine din ce in ce mai incarcata cu microorganismele rezidente in cavitatea orala a pacientului. A imparti deci periuta de dinti cu o alta persoana, indiferent de statusul relational, reprezinta o metoda clara si sigura de a adauga colectiei de microorganisme din cavitatea orala alte cateva sute de specii de microorganisme care in mod normal nu existau pana atunci”, declara medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

 

Problema parodontozei

Imprumutarea periutei de dinti cuiva, indiferent cat de apropiata iti este acea persoana, nu face decat sa te expuna la pericolul contaminarii cu virusi extrem de periculosi pentru sanatatea orala.

„Daca un pacient cu boala parodontala face schimb de periute cu un alt pacient care nu prezinta aceasta afectiune, acesta din urma acumuleaza la nivelul cavitatii orale microorganismele care au determinat aparitia bolii parodontale, iar riscul ca si acesta sa o dezvolte acum este extraordinar de mare. Deci schimbul de periute intre persoane cu un status relational diferit, familie, prieteni sau parteneri de viata, reprezinta, de fapt, un schimb clar de potentiale probleme ale cavitatii orale”, adauga medicul Adrian Mina.

 

Se pot transmite hepatita sau HIV

 

Dr. Adrian Mina dezvaluie ca nu doar sanatatea orala iti este pusa in pericol atunci cand imparti periuta de dinti cu altcineva, ci si starea generala de sanatate.

„Uneori, in timpul periajului, se produc si usoare sangerari la nivel gingival cauzate de un periaj intempestiv sau de existenta unei gingivite cronice. Problema cea mai mare cu aceste sangerari gingivale este calitatea de vehicul pe care o detine sangele. Prin intermediul acestuia, boli precum hepatite si HIV se pot transmite cu usurinta prin schimbul de periute.

De asemenea, prin schimbul de saliva se pot transmite diferite alte boli cu rasunet la nivelul cavitatii orale sau sistemic, cum ar fi infectiile cu virusul herpetic, mononucleoza infectioasa, virusuri gripale si paragripale, virusul varicelei si chiar infectii streptococie si candidozice.

In concluzie, schimbul de periute nu face decat o defavoare persoanelor care o imprumuta prin acumulare de noi microorganisme si susceptibilitate la afectiuni noi sistemice si ale cavitatii orale”, spune Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: Cat de mult ne dauneaza albirea dentara?

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Scrie un comentariu