News Stiri Interne

Dior plagiaza traditiile din Bihor, iar scandalul a ajuns in presa internationala!

Scris de Christian Stan

Dior copiaza costumele traditionale din Bihor si le vinde cu nu mai putin de 30.000 de euro pe bucata. Anul trecut, Dior a lansat colectia toamna-iarna care avea la baza motive traditionale bihorene. Oamenii au facut imediat legatura intre jachetele si vestele Dior si cele din portul traditional bihorean.

Dior nu a recunoscut niciodata oficial ca s-a inspirat din traditiile romanesti, iar acum vinde un palton asemanator cu cele pe care le purtau bihorenii cu 30.000 de euro pe bucata si nici macar un procent nu ajunge la comunitatea noastra. Un articol recent despre modul in care Dior a copiat practic portul bihorean a aparut acum si pe celebrul site www.demilked.com 

Revista romaneasca Beau Monde a decis sa lupte impotriva brandului frantuzesc si a lansat o campanie de promovare a portului din Bihor. Ideea este ingenioasa. S-a lansat o linie de haine traditionale bihorene si se numeste “Bihor Couture”. Produsele se vand la preturi mult mai mici, iar oamenii pot cumpara produsele facute manual direct de la mestesugarii romani, astfel ca ii ajuta sa se dezvolte.

Oamenii au luat cu asalt retelele de socializare dupa ce stirea despre Dior a devenit virala. Multi sustin ca sunt dezamagiti de faptul ca brand-ul nu a mentionat de unde si-a gasit inspiratia. Spun ca ar fi fost de acord ca hainele sa fie atat de asemanatoare daca Dior ar fi mentionat Bihorul pentru traditiile pe care le pastreaza cu sfintenie si ca in acest mod ar fi ajutat comunitatea sa se dezvolte.

Scrie un comentariu