ADPM Health

Cum poate duce diabetul la pierderea dinților. Efectele bolii, explicate de medicul stomatolog Sorina Stroe

Scris de Ana Kozma

Pacienții diabetici știu că, dacă această boală nu este ținută sub supraveghere, le poate cauza probleme la nivelul ochilor, sistemului nervos, rinichilor, inimii și altor sisteme importante din organism. Știați însă că diabetul necontrolat poate provoca și probleme la niveul danturii? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum este posibil acest lucru și la ce trebuie să aibă grijă diabeticii.

Cum poate duce diabetul la pierderea dinților. Efectele bolii, explicate de medicul stomatolog Sorina Stroe

Pacienții cu diabet, predispuși la boala parodontală

“Diabeticii au șanse mai mari de a dezvolta boala parodontală, întrucât le este afectată gingia, ligamentele parodontale și osul, ele fiind foarte importante în menținerea dinților pe arcadele dentare. Boala parodontală poate cauza dureri, respirație urât mirositoare remanentă și dificultăți în masticație. Netratată, ea duce la pierderea dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Se vindecă mai greu, iar tratamentele sunt mai dificile

„O altă particularitate a diabeticilor este faptul că la ei procesul de vindecare a țesuturilor este mai greu. Durează mai mult. Din această cauză este cu atât mai dificil să aplicăm tratamentele necesare în cazul bolii parodontale.

Senzația de gură uscată

Adeseori, diabeticii suferă și de xerostomie (senzația nepăcută de gură uscată), fiind astfel mai predispuși la a dezvolta infecții fungice, afte. Fluxul salivar scăzut îi expune de asemenea la apariția cariilor. Dacă adaugăm și fumatul ca factor agravant, viteza de apariție a acestor probleme va crește.

Sfaturi pentru pacienții diabetici

Un pacient diabetic trebuie să țină sub control boala și să nu sară peste vizitele regulate la tomatolog. Cu atât mai mult dacă apar simptome de genul celor menționate mai sus, trebuie neapărat programată o vizită cât mai curând la medicul stomatolog. Tratamentele diferă în funcție de simptomatologie, însă există soluții pentru orice. Există colutorii pentru a trata aftele, există geluri ce stimulează secreția salivară pentru a trata xerostomia (gura uscată). Cât despre pacientul cu afectare parodontală, el este trimis către un medic parodontolog, pentru a fi luat în evidență și a i se trata problemele în funcție de gradul de afectare. În plus, neapărat să aibă o igienă dentară strictă”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dr. Sorina Stroe: Cum ne afectează dinții consumul de lapte

Scrie un comentariu