ADPM Health

Cum ni se strică dinții în somn! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina.

Scris de Ana Kozma

Somnul suficient este deosebit de important inclusiv pentru sănătătea dinților. Există anumite situații în care dantura are de sufierit, pe termen lung, din pricina somnului agitat, și, invers, dinții și gingiile netratate duc la un somn neodihnitor și la un cerc vicios.

Cum ni se strică dinții în somn! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică exact ce se întâmplă cu dinții noștri atunci când dormim și cu ce probleme ne putem confrunta în funcție de rutina noastră de somn.

„În timpul somnului, producția de salivă se reduce cantitativ, ceea ce le oferă bacteriilor șansa de a prolifera. Tocmai din această cauză, e posibil să apară senzația de gură uscată sau respirația urât mirositoare. Având în vedere aceste aspecte, este foarte important periajul de seară, efectuat corect și însoțit de mijloace secundare de igienă cum ar fi folosirea aței dentare sau clătirea cu apă de gură. De asemenea, ar trebui să păstrați o sticlă de apă lângă pat pentru a vă rehidrata pe tot parcursul nopții”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Lipsa somnului și sănătatea orală

„O persoană ar trebui să doarmă cel puțin șapte sau ore pe pe noapte, neîntrerupt. Cercetătorii au descoperit chiar o legătură între lipsa de somn și bolile parodontale. Un studiu de la Universitatea din Osaka a descoperit că persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au un risc crescut de apariție a bolii parodontale. Motivul din spatele acestei conexiuni este acela că lipsa somnului contribuie la creșterea inflamației, un simptom asociat cu bolile parodonțiului marginal”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Modul în care dormi și posibilele afecțiuni

„Dacă sforăiți sau suferiți de apnee în somn, există șanse și mai mari ca afecțiunile dentare să apară. Acestea includ o gură uscată, carioactivitate crescută, respirație urât mirositoare, precum și bruxism care poate duce la tulburări ale articulației temporo-mandibulare. Acest lucru va cauza probabil abrazia patologică a suprafețelor dinților și va avea ca rezultat contracția anormala a musculaturii masticatorii. S-ar putea să observați chiar dureri de cap, dureri de gât si fracturi limitate în smalț ale dinților. Toate acestea ar putea să perturbe somnul, ceea ce înseamnă mai puține ore de somn de calitate.

Leziunile carioase complicate cu pulpite acute totale pot fi foarte dureroase și pot afecta somnul, durerea ținând pacientul treaz. Tocmai de aceea, aceste afecțiuni trebuiesc tratate urgent de către medicul dentist curant”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Ce riști dacă nu folosești ața dentară. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică pericolele!

Scrie un comentariu