ADPM Health

Cum iti poti imbolnavi dintii si gingiile daca te ingrasi. Medicul stomatolog Adrian Mina explica!

Scris de Alexandru Manea

Peste tot in lume, obezitatea a devenit una dintre cele mai des intalnite probleme a ultimilor ani. Mai mult, au aparut o serie de studii conform carora ar exista semne clare de boala parodontala la cei care au un indice de masa corporala mai mare de 30.

Cum iti poti imbolnavi dintii si gingiile daca te ingrasi. Medicul stomatolog Adrian Mina explica!

Medicul stomatolog Adrian Mina explica, pe intelesul tuturor, care este legatura exacta intre obezitate si sanatatea orala.

“Obezitatea reprezinta una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea in ultimii ani, iar corelatia dintre obezitate si problemele dentare este mai mult decat evidenta. Definitia obezitatii este acumularea de tesut adipos (grasime) mult peste limita normala, adica o valoare mai mare de 30 a indicelui BMI (body mass index). Legatura dintre problemele dentare si obezitate sta chiar in factorul principal care determina obezitatea, mai exact excesul alimentar. Acest exces alimentar se refera la cantitati crescute de alimente procesate cu continut crescut de zahar”, dezvaluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Speialistul explica in ce mod determina obezitatea aparitia problemelor la nivel dentar.

“Esre simplu! Prin ingestia de alimente bogate in carbohidrati, ph-ul de la nivelul cavitatii orale scade considerabil, bacteriile care populeaza mediul oral sunt hranite din belsug cu aceste alimente preferate, producand cantitati crescute de acizi cu rol de demineralizare a tesutului dentar. Deci procesul este simplu: alimente bogate in zaharuri – descompunerea lor in acizi – demineralizarea tesutului dentar – carii”, spune Dr. Adrian Mina.

Astfel, obezitatea nu poate duce doar la aparitia cariilor, ci poate cauza si probleme ceva mai grave, cum ar fi bolile paradontale.

“Pe langa acest proces simplu care are drept rezultat aparitia de leziuni carioase, numeroase studii asociaza problemele parodontale cu obezitatea. Aceasta legatura este cauzata de prezenta in saliva persoanelor obeze a unor cantitati enorme de microorganisme implicate in patologia parodontala, de tipul Selenomonas Noxia. Deci, pe langa procesul de favorizare a aparitiei cariilor, dieta bogata in carbohidrati care determina obezitatea, stimuleaza si intretine si afectiunile parodontale cu rezultate dezastruoase asupra starii de sanatate generala”, explica medicul.

Cat despre solutii atat pentru scaderea indicelui de masa corporala, dar si pentru reducerea riscului de imbolnavire a cavitatii orale, medicul Adrian Mina recomanda o dieta echilibrata.

“Drept urmare, masurile impuse pentru limitarea obezitatii – consum bogat de fructe si legume si scaderea alimentelor procesate si bogate in zaharuri, au un rezultat benefic si asupra sanatatii orale prin limitarea factorilor favorizanti ai cariilor dentare si a bolii parodontale”, este de parere Dr. Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

Scrie un comentariu