ADPM Cool

Cum alegem canapeaua perfectă în 2021

Scris de Ana Kozma

Achiziționarea unei canapele poate fi o sarcină dificilă în contextul în care există pe piață extrem de multe stiluri, țesături, culori din care să alegi. Canapeaua reprezintă o piesă centrală în orice living, în jurul căreia mulți construiește întregul design al camerei, astfel că este important să alegi modelul potrivit, dar care să fie și practic și să reziste mulți ani înainte.

Cum alegem canapeaua perfectă în 2021

Designerul de interior Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design, prezintă detaliile de care trebuie să ținem cont atunci când alegem canapeaua și de ce este avantajos pe termen lung ca aceasta să fie făcută la comandă, în detrimentul celor standard din cataloagele brandurilor.

Canapeaua ideală pentru un living de 25 m2

Livingurile apartamentelor noi au, în medie, 25 de metri pătrați, astfel că alegerea canapelei ideale este un process ce poate părea dificil la început. În opinia designerului de interior Sergiu Călifar, canapeaua modulară, cu o insulă mai lată decât celelalte două locuri de șezut, este alegerea potrivită pentru majoritatea tipurilor de locuințe, fie că livingul este anexat unei bucătării open space sau nu.

“Canapeaua ideală pentru un spațiu de 25 de m2 cred că ar fi o canapea cu 3 locuri modulare. Nu colțarul clasic, ci o canapea în compoziția căreia să existe o limbă ieșită, tip insulă, mai lată decât celalalte două locuri de șezut. Putem avea o insulă de 110-135 cm lățime, nu foarte lungă, poate fi cubică sau ușor unghiulară, astfel încât celalalte două locuri să nu depășească 90 cm fiecare.

Dacă ne dorim un model mai special, ca detaliu, ultimul loc poate fi cu șezutul prelungit și să se renunțe la clasicul spătar. Atunci când avem un braț în care se termină canapeaua, acesta pare că delimitează foarte clar spațiul. Însă, dacă renunțăm la el și avem o prelungire cu 30-40 cm a șezutului, canapeaua va părea mult mai lungă și atunci îmbracă frumos, fără să direcționeze spațiul”, declară Sergiu Călifar.

Canapea cu accent de culoare

“Putem opta pentru a avea o canapea complet într-o culoare mai aprinsă, dau, dacă depășește 3 metri lungime, doar pentru o parte a ei într-o astfel de nuanță. Acest joc delimitează controlat spațiul și accentuează canapeaua ca o piesă de rezistență și nu va mai fi nevoie de multe alte accente de culoare în spațiul respectiv”, spune designerul de interior.

Se mai poartă pielea?

“Pielea încă se mai poartă, dar nu oricare și nu orice nuanță în cazul canapelelor. Se poartă pielea neagră, clasicul cărămiziu și anumite nuanțe de griuri. Se poartă pielea tip napa leather, acea piele foarte fină, cu o textură uni, și la care nu se văd șanțurile precum la cea clasică. Tendința este ca pielea să nu se mai poarte atât de mult în canapele, ci în tăblii de pat, la scaune sau la anumite accesorii ale corpurilor de iluminat. Dacă alăturăm astfel placă fumurie sau sticlă neagră, pielea va arăta foarte bine în acest context și spațiul va căpăta un aspect luxury”, spune Sergiu Călifar.

Ce material textil alegem ca să reziste în timp

“Petrecem mult mai mult timp în casă, din pricina pandemiei, astfel că este important să optăm pentru o canapea dintr-un material care rezistă în timp. Mai ales familiile cu copii mici cer acest lucru mai mult ca niciodată. Se pune accent pe aspect și, mai ales, pe partea funcțională pentru că mulți clienți au copii, așa că se pot face la comandă tapițerii dehuzabile.

Personal nu sunt un mare fan, dar este o opțiune bună ai copii care pot uza și păta materialul. Când alegem textilul contează să fim atenți la ciclii lui de frecare. În funcție de aceștia, materialul va rezista mai mult în timp și se va putea spăla fără grijă. Cu cât este mai dens și are ciclii mai mari, cu atât, în cazul în care se pătează, îl vei putea spăla chiar și cu detergent de vase. Este indicat să se apeleze la designer de interior pentru a construi canapeaua la comandă în funcție de toți factorii pe care îi avem în calcul”, explică specialistul.

Canapeaua de catifea sau stofă

“Alături de piele sau material textil rezistent, mai putem opta pentru catifea mată sau pentru textile ce rezultă din combinații de stofă, înclusiv acele pattern-uri cum sunt pantalonii de stofă ai bărbaților și clasicele jocuri geometrice la scară foarte mică”, spune designerul.

Canapeaua extensibilă. Avantaje și dezavantaje.

“Dacă vrei o canapea frumoasă, comodă și de impact, aceasta nu va putea fi extensibilă. Dacă ai nevoie ca aceasta să se poată transforma în pat de dormit, să fie astfel funcțională, va trebui să știi că se va renunța la anumite aspecte care ar fi transformat-o într-un obiect de design. Nu mai poți avea picioare de design sau alte detalii impresionante, pentru că te condiționează foarte mult sistemul ei extensibil.

Acesta este de două tipuri: tip ladă, unde se trage șezutul, se coboară spătarul și, din șezutul actual al canapelei, ți-ai făcut o extindere și dormi pe ea. Fie este canapeaua cu saltea inclusă, cu o somieră care se dă peste cap și se întinde transformându-se în pat. Bineînțeles, nu o să ai niciodată confortul unu pat normal, pentru că salteaua respectivă e foarte subțire, însă este o opțiune pentru cazurile excepționale când este nevoie să ne odihnim pe ea ocazional.

Dacă vrei o canapea care nu este extensibilă, atunci ai libertatea să o configurezi așa cum îți dorești și să fie cât de confortabilă este nevoie. Eu recomand tot timpul să fie făcută la comandă, având sprijinul desigerilor de interior pentru că astfel se va putea găsit modelul perfect pentru locuință, ca design, dimensiune și funcționalitate. Publicul merge în această direcție și nu se mai poartă canapelele luate direct din cataloage. Însă și marile branduri s-au adaptat acestui curent și au inclus piele cu multe dimensiuni customizabile”, spune Sergiu Călifar (Pure-Mess Design).

Investiție pentru următorii 10 ani

“O canapea reprezintă o investiție foarte importantă pentru locuință și este indicat să se acorde o atenție deosebită și să nu se facă rabat de la calitate. O canapea nu se schimbă după un an sau după un sezon. Calitatea ei se va vedea după un an de folosință. Dacă nu s-a acordat atenție materialelor din care este fabricată, vom putea avea surprize neplăcute că tapițeria se deteriorează și că devine foarte incomodă. O canapea de 14.000 de lei, făcută la comandă, de exemplu, aduce avantaje net superioare alteia de 8000 -10.000 de lei luate dintr-un catalog.

Diferența de preț este infimă față de avantajele pe care le obții pe termen lung. O canapea la comandă este creată conform spațiului și design-ului acestuia și se acordă atenție nevoilor tale. Să ținem cont că, în special din pricina pandemiei, petrecem multe ore pe zi pe canapea, ori muncind de acasă, ori vizionând filme, astfel că este important ca aceasta să fie rezistentă, dar și comodă. Contează ce structură are și ce conține în interior. Se pune mult mai mult preț pe cum este proiectat șezutul, să fie mult mai ergonomic, poate un mix între burete cu spumă de memorie și o combinatie de puf de gâscă și material siliconic. Eu nu recomand niciodată să se facă rabat de la calitate în cazul canapelei”, explică designerul de interior Sergiu Călifar.

Canapeaua din catalog poate fi personalizată

“Canapeaua făcută la comandă îți permite să o proiectezi pe designul dorit, să fie adaptată spațiului în care locuiești și să fie și comodă și rezistentă în același timp. Se poate desena de la zero. Sau unele persoane aleg, de exemplu, un model pe care l-au văzut undeva, care poate fi recreat și adaptat la comandă, dar adaptat în același timp la ce au nevoie. De exemplu, vor un anumit design, dar noi vom îmbunătăți calitatea materialului, alegem noi jocuri de culoare, și îmbunătățim conținutul acesteia pentru a deveni ultra confortabilă și rezistentă în timp, conform bugetului disponibil”, încheie Sergiu Călifar (Pure-Mess Design).

Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro). Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.

Hotelurile din România amenajate de un designer de interior sunt în trend și vor face diferența în industria turismului autohton

Scrie un comentariu