News Special

Cum a cazut industria muzicala romaneasca: Inna abia a primit discul de aur!

Scris de Sorin Dutoiu

Industria muzicala romaneasca este in cadere libera la capitolul vanzari. Desi este artist de top la noi si peste hotare, Inna abia azi a primit discul de aur, pentru 10.000 de discuri vandute. O situatie trista, comparand cu anii 2000-2007 cand Andre, 3SE sau Carmen Serban erau recompensati cu discuri de platina pentru sute de mii de albume vandute.

Inna este, cu siguranta, cel mai bun export muzical romanesc in prezent. Primul ei album, „Hot” a dominat topurile romanesti si internationale insa, in ciuda succesului fulminant, artista abia azi a primit discul de aur pentru 10.000 de discuri vandute.

Situatia vanzarilor de albume este alarmanta in Romania in conditiile in care nici iTunes sau alte magazine virtuale nu au lipici la romani.

Desi este un produs muzical excelent si a declansat o adevarat manie nationala si internationala, Inna abia a reusit sa depaseasca 10.000 de albume. Pentru aceasta performanta, a fost in aceasta dimineata recompensata cu discul de aur in cadul unei emisiuni de la Kiss FM.

10.000 de exemplare pare mult pentru industria muzicala romaneasca in prezent, insa mult sub statisticile de acum sapte ani.

Este de ajuns sa ne amintim avalansa de discuri de aur si de platina pe care le primeau, anual, nume precum Andre, Carmen Serban sau 3rei Sud Est.

La nivel international, vanzarile de singleuri si albume s-au reorientat catre magazinele virtuale, in top clasandu-se iTunes si Amazon. Astfel, artistii, compozitorii si producatorii inca mai primesc bani din drepturi de autor in urma vanzarilor.

In Romania insa, pe langa faptul ca s-a asternut praful peste CD-urile de pe standurile din magazine, pe internet este in voga, nu vanzarea albumelor in format digital, ci pirateria.

Astfel, artistii romani nu au incotro decat sa se zbata sa fie difuzati la radio, pentru a primi dupa un an sau doi bani din drepturi de autor, sau sa cante pe unde apuca pentru sume cuprinse intre cateva sute si cateva mii de euro, bani care sunt ulterior impartiti cu impresarii, dansatorii si restul echipei.

Scrie un comentariu