ADPM Health

Cum a aparut obsesia femeilor de a merge la sala de fitness

Scris de Sorin Dutoiu

Pana acum aproape un secol femeile nu mergeau la sala de fitness si nu aveau obsesia unei siluete trase ca prin inel, plina de muschi tonifiati. Iata cum a aparut si cum s-a dezvoltat fenomenul fitness-ului in cazul femeilor.

Cum a aparut obsesia femeilor de a merge la sala de fitness

De-a lungul istoriei doar barbatii au dovedit interesul pentru activitatea sportiva. Mai intai, ca vanatoare sau ca antrenament pentru razboi, apoi pentru a fi tot timpul in forma in cazul unor noi interventii militare. In tot acest timp, femeile au ramas in mediul casnic ingrijind copii si locuinta.

Situatia a inceput sa se schimbe in urma cu aproape un secol cand doamnele si domnisoarele au inceput sa fie din ce in ce mai interesate de a avea o talie mai subtire si picioare mai tonifiate. Chiar si asa, mersul la sala de fitness a aparut ca o moda mult mai tarziu.

Spre exemplu, in urma cu 60 de ani era inca neadecvat ca o femeie sa apara transpirand in public. Industria de fitness nu era atat de dezvoltata.

Anii ’30

Odata cu aparitia primelor saloane de infrumusetare deschise de Elizabeth Arden si Helena Rubinstein, femeile au fost invatate ca aspectul lor fizic este una din cele mai putrernice arme ale lor. “Nu exista femei urate, ci doar lenese”, spunea atunci Rubistein, motivand din ce in ce mai multe doamne si domnisoare sa mearga la saloane de infrumusetare si sa fara miscare, prin streching, dans si yoga.

Anii ’40 – ’50

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu aparitia marilor creatori de moda, conceptul de feminitate s-a schimbat, iar femeile au inceput sa fie din ce in ce mai preocupate sa slabeasca. Cu toate acestea, medicii de atunci inca nu considerau ca miscarea fizica frercventa contribuie la imbunatatirea sanatatii. Astfel, femeile incep sa fie preocupate in special de diete extreme, de pastile de slabit.

Spre sfarsitul anilor 50, odata cu aparitia televiziunii, informatia s-a propagat mai rapid, iar primii guru ai fitness-ului, Jack LaLanne si Debbie Drake, au inceput procesul de a le convinge pe femei sa iasa din zona casnica si sa isi ingrijeasca mai mult silueta pentru a-si tine sotii mai … aproape.

 

Anii ‘60

In aceasta decada femeilor nu le mai este teama sa se expuna facand sport si transpirand, multumita succesului de care s-a bucurat cartea scrisa de Kenneth Cooper, Aerobics, din care afla ca sportul este benefic sanatatii.

Prima sala de fitness din Londra a fost deschisa de un fost dansator german, Lotte Berk, in 1959, unde a introdus miscarile de fitness pe care le-a descoperit ca i-au fost benefice in procesul de recuperare dupa o accidentare la spate.

In New York Lydia Bach a deschis prima sala de fitness in 1971.

 

Anii ‘70

Odata cu emanciparea feminina de la sfarsitul anilor 60, doamnele si domnisoarele acorda acum un interes foarte mare remodelarii corporale prin sport. Apar clasele de sport ghidate de un antrenor care da indicatii, pe muzica, la microfon. Apare in aceasta decada si bustiera care completeaza foarte eficient echipamentul sportiv.

Anii ‘80

In 1981 actrita Jane Fonda devine un etalon al industriei de fitness dupa ce lanseaza cartea Jane Fonda’s Workout Book si apoi o serie de casete video cu exercitii fizice pe care femeile le pot urma acasa. Se schimba radical impresia femeilor de pretutindeni despre sport si apare o noua silueta ideala spre care tinde majoritatea acestora. “In trecut femeile isi umpleau hainele cu pernite ori batiste pentru a-si remodela silueta. Azi nu mai e nicio problema in a avea, cu adevarat un corp musculos, iar acesta sa reprezinte practic silueta ta.

Anii ‘90

In aceasta decada oamenii cauta experiente personalizate. Apar antrenorii personali si se inmultesc clasele de yoga. Se pune accentul si pe dezvoltarea spirituala.

Anii 2000

Apare revolutia conceptului de fitness boutique. Apar si salile premium, cu abonament lunar de 100 de dolari. Se doreste un concept complet care sa imbine exercitiile fizice eficiente, pentru fiecare target in parte, cu metode de relaxare, spa si descoperire a eficientei practicilor stravechi, ale culturilor orientale.

Carmen Bruma, fitness acasa cu matura – VIDEO

1 comentariu

Scrie un comentariu