News Stiri Interne Vedete

Cristina Balan face o marturisire socanta: gemenii mei au sindromul Down!

Scris de Alexandru Manea

Cristina Balan, castigatoarea trofeului Vocea Romaniei, face o marturisire socanta. Artista este mama a doi copii speciali, diagnosticati cu sindromul Down. Cantareata nu a facut publica drama prin care trece pentru a nu influenta publicul de la Vocea Romaniei, insa acum recunoaste ca si-a dorit sa castige trofeul pentru a veni in ajutorul copiilor care sufera de aceasta afectiune.

cristina-balan-sot

„Îmi caut cuvintele de mai bine de o lună pentru această zi. Acele cuvinte care să descrie măcar în parte ce este în sufletul nostru, ce este în sufletul unui părinte care se confruntă cu o situaţie similară. Am ajuns la concluzia că este imposibil. De oricâtă empatie ar da dovadă un om, nu poate înţelege întocmai ce este în sufletul unui părinte care are un pui (sau mai mulţi) special. În cadrul competiţiei «Vocea României», am spus în repetate rânduri că există un motiv pentru care Cristina a ales să participe. Ei, minunile noastre, copiii noştri – Toma şi Matei -, dar şi cei aproximativ 50.000 de copii din ţară diagnosticaţi cu sindromul Down, ei sunt motivul”, a scris sotul Cristinei Balan.

Cristina Balan si sotul ei au acceptat pentru prima data sa vorbeasca despre drama prin care trec. De doi ani, se lupta cu o afectiune cumplita, dar si cu sistemul medical din Romania. Vizibil afectata de problemele cu care se confrunta copiii ei, Cristina povesteste momentul socant in care a aflat diagnosticul.

Medicul tăcea, genul ăla de tăcere din care îţi dai seama că ceva se întâmplă. Mi-a spus că Toma are nişte markeri de Sindrom Down. Nu am avut nici o reacţie, medicul părea mai afectat decât mine. Mi-au spus că pot să fac avort. M-a durut cel mai mult asta, că era o sarcină defectă şi mi se părea o situaţie care ţinea de alegere. Am auzit păreri care ard pe suflet. Arunci copilul, dacă se îmbolnăveşte între timp?”, a mărturisit Cristina pentru Pro TV.

cristina_balan_familie_0

Diagnosticati cu sindromul Down, baietii Cristinei Balan nu beneficiaza de sprijinul statului roman. Ba din contra! Pe langa trauma provocata de aceasta afectiune, artista povesteste chinul prin care trec parintii si copiii aflati in situatii similare. Tocmai de aceea, Cristina Balan vrea sa foloseasca banii castigati la Vocea Romaniei pentru a duce o campanie de constientizare si de ajutorare a victimelor sindromului Down.

 „Când băieţii aveau un an şi am fost cu ei la un control medical, medicul ne-a dat afară, pentru că i-am spus că sindromul Down nu este o boală. Medicul nu mi-a recomandat să fac anumite teste în timpul sarcinii. E un fel de scârbă cum se uită medicii la ei. E ca şi cum aceşti copii sunt nişte rebuturi. E o condiţie genetică definitivă. S-ar putea să greşesc, dar deseori am impresia că medicii se uită uneori ciudat la băieţii mei, parcă spun că sunt defecţi. Sunt copii speciali, iubitori. Ne dorim să înfiinţăm un ONG pentru copii diagnosticaţi cu Down”, a mai adăugat aceasta.

cristina balan gemeni

Sindromul Down este o afecţiune cromozomială, prezentă la un copil dinainte de naştere, încă din momentul conceperii. Oamenii cu această afecţiune prezintă un grad de dificultate la învăţare, diferit de la persoană la persoană şi imposibil de apreciat în momentul naşterii.

Scrie un comentariu