Cinenews Stiri externe

colectiv este documentarul european al anului. Cu ce a concurat!

Scris de Ana Kozma

Filmul colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat documentarul european al anului în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film. În plus, este propunerea României pentru Oscar 2021. Iată cu ce alte filme a concurat!

colectiv este documentarul european al anului. Cu ce a concurat!

colectiv, un film în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat documentarul european al anului. Distincția a fost acordată sâmbătă seară, în cadrul ediției cu numărul 33 a Premiilor Academiei Europene de Film. Gală cunoscută sub denumirea de Oscarurile Europene. Evenimentul s-a desfășurat la Berlin, fără public. A fost transmis live pe internet, iar nominalizații au fost prezenți virtual la gala de premiere.

La categoria „Documentar European”, colectiv a concurat cu producții precum Acasă de Radu Ciorniciuc, Gunda de Victor Kossakovsky, Petite Fille de Sebastien Lifshitz, Saudi Runaway de Susanne Regina Meures și The Cave de Alisar Hasan și Feras Fayyad.

Documentarul colectiv spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. De altfel, colectiv este și propunerea României la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional” la Premiile Oscar în 2021. Are șanse să fie propus și la secțiunea Cel Mai Bun Documentar.

„Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc”, a declarat regizorul Alexander Nanau în cadrul ceremoniei virtuale.

Implant de păr după incendiul din Colectiv. Viața după teribila tragedie!

Scrie un comentariu