Stiri externe

Cine este Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

Scris de Alexandru Manea

Emmanuel Macron este noul președinte al Franței, după ce a câștigat alegerile prezidențiale de ieri, conform exit poll-urilor, cu 65,5% din voturi. Iată 4 lucruri pe care poate nu le știai despre Macron, cel mai tânăr președinte al Franței din istorie.

Cine este Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța de ieri, conform exit poll-urilor, cu 65,5%, devansând-o cu mult pe contracanditata lui, Marine Le Pen.

Victoria lui Macron i-a făcut pe mulți să răsufle ușurați fiind convinși că acesta va salva, prin inițiativele sale, Uniunea Europeană, aflată într-o perioadă critică.

„Popoarele continentului european au hotărât împreună să aibă un destin comun, cu valori comune și speranțe comune. Voi reînnoi rețeaua dintre națiunile care formează Europa, dintre Europa și cetățenii săi. Răspunderea mea este să îi reunesc pe toți cei care sunt pregătiți să facă față provocărilor gigantice care ne așteaptă, revoluția digitală, redemararea Europei”, a declarat el în discursul ținut aseară.

Emmanuel Macron are 39 de ani și devine astfel cel mai tânăr președinte al Franței din Istorie. Iată 4 lucruri pe care poate nu le știai despre câștigătorul alegerilor de ieri.


1. A lucrat în domeniul investițiilor bancare. S-a născut într-o familie de medici și a studiat știința și filosofia înainte să meargă la Institutul de Științe Politice. A lucrat șapte ani în domeniul investițiilor bancare, la Rothschild, între 2008 și 2012, înainte să intre în politică. Contracandidații lui s-au legat de acest aspect pentru a-l ataca în campania electorială, însă Macron a spus tot timpul că a învățat din fiecare job pe care l-a avut, așa cum ar trebui să procedeze orice politican.


2. Are un mariaj controversat. Macron este însurat cu Brigitte Trogneux, cu 24 de ani mai în vârstă decât el. Aceasta a fost profesoara lui în timp ce frecventa școala catolica Le Prividence. S-au cunoscut pe când el avea doar 15 ani, iar la 17 ani i-a spus că vrea să o ceară de soție. S-a ținut de promisiune, iar cei doi s-au căsătorit în 2007, pe când el avea 29 de ani. Brigitte are în prezent 64 de ani.


3. A fost ministru al economiei, industriei și datelor digitale în timpul mandatului lui François Hollande. Atunci l-a înlocuit pe Arnaud Montebourg, cel care lansase campania „Made in France”, înncurajând populația să cumpere produse realizate în Franța și nu din import. campaign to encourage French people to buy French goods over foreign goods. Ca ministru, Macron a promulgat legea „Loi Macron,” menită să încurajeze guvernul socialist spre programele de afaceri. Legea nu a fost foarte bine primită.


4. Și-a lansat propriul partid. Cât era ministru, a servit partidului socialist, însă apoi și-a lansat propriul partid En Marche! Argumentând că a ajuns la concluzia că sistemul de la acea vreme era limitat.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu