ADPM Cool Stiri externe Vedete

Cinci pelicule romanesti nominalizate la Festivalul de Film de la Cannes

Scris de Alexandru Manea

Cineaştii români au revenit în forţă în lupta pentru Palme d’Or. Cristian Mungiu şi Cristi Puiu aduc, pentru prima dată, două filme româneşti în competiţia oficială. In total, cinci pelicule româneşti vor fi proiectate în cadrul celebrului festival.

cristian-Mungiu

Pentru prima data, Romania intra in marea cursa pentru trofeul Palme d’Or cu doua productii. Cristian Mungiu si Cristi Puiu sunt cei do regizori romani care au reusit sa impresioneze juriul de la Cannes cu filmele „Bacalaureat” si „Sierra Nevada”.

„E un succes, pentru că deja selecţia în competiţia oficială la Cannes înseamnă o alegere, o alegere importantă importantă făcută de nişte oameni care reprezintă probabil cel  mai competent, cel mai important festival de film din lume. O să ne ajute foarte mult pentru promovarea filmului in cele 40 şi ceva de ţări în care filmul a fost deja vândut înainte de premiera oficială”, a declarat Cristian Mungiu pentru Antena 3

Cristian Mungiu Cannes 2012

Cristian Mungiu a castigat marele trofeu la Cannes, în 2007, iar 5 ani mai târziu, a fost recompensat cu alte două premii pentru pelicula „După Dealuri”. Acum, regizorul roman aspiră la cel de-al doilea Palme d’Or cu „Bacalaureat”, un film de 2 milioane de euro, cu Maria Drăguş şi Adrian Titieni în rolurile principale.

Cristi Puiu

Si Cristi Puiu a fost premiat la Cannes, în 2005, la secţiunea Un certain Regard. Acum însă este debutant în cursa pentru Palme d’Or, competitie în care a intrat cu Sierra Nevada, o peliculă despre un parastas.

„Acţiunea se petrece într-un apartament de patru camere, o sută de metri pătraţi şi la vârf cred că am avut 17 actori în acelaşi timp în apartamentul ăsta”, spune Cristi Puiu.

Cristi Puiu Cannes

La secţiunea Un Certain Regard a fost nominalizat si un alt român, Bogdan Mirică, pentru filmul filmul „Câini”. Regizorii Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga sunt în competiţia de scurtmetraje cu filmul „4:15 P.M. Sfârşitul lumii”, iar la Cinefondation e filmul „Toate fluviile curg în mare”, al lui Alexandru Badea. Festivalul de la Cannes se deschide pe 11 mai, iar câştigătorul marelui premiu va fi anunţat la final, pe 22 mai. 

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu