Evenimente

Cerbul de Aur: 50 de ani de Festival intr-o expozitie aniversara

Scris de Alexandru Manea

La jumatate de secol de la prima editie a Festivalului International Cerbul de Aur, Televiziunea Romana organizeaza Expozitia Aniversara Cerbul de Aur 50 de ani, in parteneriat cu Muzeul Judetean de Istorie si Consiliul Judetean Brasov. Vernisajul va avea loc in avanpremiera editiei aniversare, pe 28 august, la ora 13.00, la Muzeul Judetean de Istorie – Casa Sfatului.

Cerbul de Aur: 50 de ani de Festival intr-o expozitie aniversara

Cu o istorie zbuciumata, marcata de mai multe perioade de pauza, in pericolul de a deveni doar o alta fila a istoriei, Festivalul Cerbul de Aur si ale sale povesti nescrise si nespuse – inca – revine in Piata Sfatului, in perioada 29 august – 2 septembrie. Pana atunci, intreaga sa istorie poate fi parcursa in „Expozitia Aniversara Cerbul de Aur 50 de ani” de la  Muzeul Judetean de Istorie – Casa Sfatului din Brasov.

Amplasata in fata, dar si in interiorul muzeului, expozitia nu este o simpla retrospectiva a evenimentului muzical care a marcat Romania – primul si cel mai important festival de gen din tara noastra -, ci si un spatiu interactiv. Astfel, in Camera Multimedia, vizitatorii au la dispozitie aplicatii cu care pot rezolva puzzle-uri si quizz sau isi pot alege playlist-ul cu artistii care au participat la Cerb din 1968 pana acum.

Celelalte spatii expozitonale – Tunelul Timpului, Cinemateca Amintirilor sau Retrospectiva foto „Cerbul de aur” 1968 – 2009 – ne dezvaluie istoria celor 17 editii prin imagini video, fotografii de arhiva si numeroase obiecte de colectie: documente, aparatura TV etc.

Bobby Solo, Cliff Richard, Gigliola Cinquetti, Ricky Martin, Amalia Rodrigues, Connie Francis, Massiel, Patricia Kaas, Toto Cutugno, Boy George, Belinda Carlisle, Diana Ross, Tiziano Ferro, Pink, Natalie Imbruglia, Monica Anghel, Proconsul, Paula Seling, Luminita Dobrescu, Razvan Krivach sunt cativa dintre artistii cu care ne reintalnim la Expozitia Aniversara Cerbul de Aur 50 de ani, care va putea fi vizitata pana la finalul anului.

2018, la 50 de ani de la primul spectacol marca Cerbul de Aur, ne aduce o editia aniversara cu prezentatori si artisti celebri, nume importante ale scenei internationale. Astfel, starul italian Gabriel Garko, special guest star al Cerbului de Aur si Iulia Vantur vor fi pe scena in serile de concurs si la Gala Festivalului, iar prima seara va fi prezentata de Aurelina Temisan si Ilinca Avram.

In perioada 29 august-2 septembrie, pe scena Festivalului din Piata Sfatului vor urca 18 concurenti din 15 tari si mari aristi care vor sustine recitaluri: Nicole Scherzinger, James Blunt, Amy Macdonald, Andra, Delia, Horia Brenciu & HB Orchestra, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Humans, Gigliola Cinquetti, Eleni Foureira, Edvin Marton.

In anul Centenarului, editia aniversara a Festivalului va avea un format special, cu o Gala Aniversara, doua zile de concurs, o Gala a Festivalului si un spectacol prezentat de Iuliana Tudor – Romania Centenar, ce va reuni muzica populara traditionala romaneasca si prelucrari de actualitate ale acestui gen muzical.

Festivalul Cerbul de Aur va fi transmis in direct si in exclusivitate de TVR 1, TVR International, TVR Moldova si TVR HD, in perioada 29 august – 2 septembrie, de la ora 20.30.

Accesul publicului la evenimentul din Piata Sfatului se face incepand cu ora 18.45, in fiecare seara de spectacol.

 

Despre Festivalul International Cerbul de Aur:

Festivalul International Cerbul de Aur a debutat in anul 1968 si a avut 17 editii, ultima dintre acestea fiind organizata in anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival international de muzicã organizat in Romania  si, in mod traditional, la Brasov.

De-a lungul anilor, acest prestigios festival a gazduit aparitii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow si multi altii.

Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci si unul national, spectacolele organizate in cadrul festivalului adunand de un numar impresionant de spectatori si telespectatori din intreaga tara.

 

 

 

Scrie un comentariu