ADPM Cool

Cele mai neobisnuite traditii de Pasti din lume

Scris de Administrator

Nu toata lumea asociaza Pastele cu iepurasi de ciocolata, oua rosii sau mancaruri din carne de miel. Daca sunteti curiosi cum sarbatoresc alte popoare, iata cateva dintre cele mai neobisnuite traditii de Pasti din lume.

Cehia si Slovacia

In cele doua tari, exista obiceiul ca in ziua de Pasti, barbatii sa “atentioneze” femeile cu nuiele din salcie, in semn ca le plac sau ca le apreciaza. Se pare ca doamnele si domnisoarele nu sunt deloc deranjate de aceasta practica. Ele ofera, in schimb, oua rosii sau chiar bani barbatilor care fac asta. Mai mult, cele care nu primesc nicio atentie se simt marginalizate.

Finlanda

Finlandezii confunda, se pare Pastele cu Halloweenul. Copiii se deghizeaza in vrajitoare si, calare pe maturile din dotare, se plimba pe strazi, asteptand sa primeasca dulciuri. Acest ritual se face pentru a speria vrajitoarele, despre care se spune ca ar veni in ziua de Pasti, din Germania.

Ungaria

In duminica Pastelui, femeile se imbraca in cele mai frumoase haine traditionale si se obisnuieste ca ele sa fie stropite cu apa rece. Bineinteles, tot in semn de apreciere.

Franta

In fiecare luni de Pasti, locuitorii din Haux aduna mai mult de 4.500 de oua intr-o tigaie uriasa, facand astfel, cea mai mare omleta din lume. Oamenii sparg ouale de acasa si, in jurul pranzului, vin cu ele in piata centrala pentru a le gati. Aproximativ 1.000 de persoane mananca din acea omleta.

Noua Zeelanda

Locuitorii din regiunea Otago au un mod macabru de a petrece sarbatorile. In fiecare an, de Pasti, ei organizeaza marea vanatoare de iepuri. Peste 500 de vanatori se intrec pentru marele premiu de 3.500 $. Motivul pentru iepurasii nu sunt tocmai iubiti aici este ca intra pe plantatiile locale de legume si distrug culturile fermierilor.

Cipru

Baietii, in special adolescentii, isi petrec ziua de Pasti cautand lemne, pentru ca seara sa faca focuri de tabara uriase. Cartierul care are cel mai mare foc de tabara dintr-un oras este laudat tot anul. Avand in vedere ca lemnele nu sunt atat de usor de gasit pe strazi, nu de putine ori se intampla ca “vanatoarea” sa se lase cu batai in toata regula, intre gastile de pusti.

Insulele Bermude

Pentru ca din punct de vedere religios, Pastele reprezinta Inaltarea lui Iisus, smbolic, locuitorii din Bermude inalta cate un zmeu. Si nu orice fel de zmeu, ci unul confectionat special pentru aceasta ocazie. Unii muncesc chiar si cateva saptamani pentru a face si a decora un asemenea obiect.

#bermudakites

A post shared by SHUQUAN (@k.i.718) on

Cum au sarbatorit vedetele Pastele catolic

Corfu

In prima zi de Pasti, locuitorii de pe insula obisnuiesc sa se stranga in piata centrala si sa sparga vase de ceramica. Se spune ca spargerea acestora inseamna innoire. Si foarte mult de curatat a doua zi, pe strazi, am adauga noi.

Scrie un comentariu