Connect with us

ADPM Health

Ce sport poți face dacă ai probleme cu genunchii sau chiar operație la genunchi

Toate studiile medicale dovedesc faptul că activitea fizică menține organismul sănătos, chiar și la vârstă înaintată. Se întâmplă, însă, ca, din pricina unor accidente ori cu înaintarea în vârstă, multe persoane să renunțe la a mai face sport acuzând dureri ale genunchilor. Ce este contraindicat să facem și ce este recomandat pentru a face totuși mișcare și în aceste condiții?

Publicat

pe

Ce sport poți face dacă ai probleme cu genunchii sau chiar operație la genunchi

Medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă și lipoterapie, identifică sporturile care nu sunt indicate persoanelor care suferă de aceste afecțiuni, dar și opțiunile recomandate în acest caz.

Durerile de genunchi nu înseamnă STOP sport!

“Pentru început, as vrea sa spun că apariția durerilor de genunchi în timpul exercițiilor nu este un lucru neobișnuit. Există o serie de cauze care le provoacă, iar fiecare componentă a genunchiului poate fi inflamată și de aici apare durerea: leziuni de ligamente, meniscuri, tendoane sau leziunile de cartilaj.

Durerile de genunchi pot fi agravate de exercițiile fizice efectuate incorect sau prin angajarea incorectă a mușchilor în detrimentul articulației genunchiului. De asemenea, puteți resimți presiune și cracmente (pocnituri) în interiorul genunchilor, dar nu înseamnă neapărat că aveți o problemă gravă. Nu orice durere la nivelul genunchiului înseamnă operație, dar poate deveni daca nu faceți lucrurile corect!

Nu vă lăsați păcăliți de mitul că, dacă vă dor genunchii, nu puteți face exerciții! Dar atenție, acest lucru este valabil numai în cazul în care ați vorbit cu medicul vostru și ați fost informat că genunchii voștri sunt bine. În cazul în care în timpul mișcării apar dureri intense sau tumefieri, cereți sfatul medicului înainte de a vă apuca de următoarele exerciții sau de un alt plan de antrenament!”, declară medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă și lipoterapie.

Când e nevoie să ne antrenăm genunchii?

“Este de preferat să antrenăm înainte de a apărea vreo durere sau dezechilibru! Desigur, va încurajez să faceți exerciții fizice cu titlul de prevenție primară. E cel mai bine, chiar daca nu întotdeauna reușim. Faceți exerciții fizice în cadrul recuperării medicale după un accident la nivelul genunchiului sau la oricare dintre articulațiile învecinate pentru că, inevitabil genunchiul va fi implicat. Antrenați-vă genunchii în cadrul programului de prevenție secundară, pentru a nu va mai accidenta! Exercițiile Kangoo Jumps, de exemplu, au fost inventate inițial pentru recuperarea fizică și sunt recomandate pentru mișcare, chiar și celor care au probleme cu articulațiile!”, adaugă medicul Alin Iova.

Stabilitatea este baza!

“Genunchiul este o articulație complexă și, prin urmare, doar medicul poate decide dacă genunchii voștri sunt în regulă și sunteți pregătiți să faceți exerciții. Dacă răspunsul este da, atunci vă puteți apuca de întărirea musculaturii din jurul genunchilor pentru o mai bună susținere și o mobilitate sporită. În general, durerile de genunchi apar din cauza unui antrenament dezechilibrat și a unei sarcini mari asupra mușchiului cvadriceps. În schimb, mușchii hamstring și mușchii fesieri sunt adeseori neglijați și, ca atare, sunt și mai slabi. Deși pare ilogic, e bine să mențineți un antrenament dezechilibrat, dar totodată este necesar să vă concentrați asupra exercițiilor prin care veți lucra șoldurile și coapsele, mușchii fesieri și mușchii hamstring. Așadar, ar trebui să construiți mușchii cvadriceps făcând exerciții care implică șoldurile, mușchii fesieri și hamstring. Iar acest lucru se obține prin exerciții Kangoo Jumps, pe ghete rebound.

În acest mod transferați greutatea asupra șoldurilor și eliminați presiunea asupra genunchiului. În plus, atunci când reveniți în poziția de start, transferați greutatea de pe șolduri asupra mușchilor cvadriceps, ceea ce vă ajută să întăriți vastus medialis și fesierul mare”, spune medicul Alin Iova.

Beneficiile Kangoo Jumps

“Vă recomand exercițiile pe ghete rebound, KANGOO Jumps care îndeplinesc toate dezideratele expuse mai sus:

– Servesc ca prevenție primară și secundară, așa cum am demonstrat în studiul Kapo Sănătate pe ghete desfășurat în Oradea pe 80 persoane, in 2019.

– Pot fi folosite în cadrul recuperării medicale după intervenții chirurgicale pentru leziuni de menisc sau ligamente încrucișate.

– Ghetele rebound preiau până la 70% din presiunea de pe articulația genunchiului, lăsând loc antrenării foarte eficiente a musculaturii.

– Ajută la refacerea echilibrului static și dinamic și a posturii corporale.

– Ajută la antrenarea tuturor grupelor musculare de la nivelul membrelor inferioare.

– Pot combina exerciții simetrice cu cele asimetrice pentru a antrena grupele musculare deficitare determinând echilibrarea forțelor în jurul articulației genunchiului și înlăturând condițiile de apariție a multor dureri.

– Ajută la antrenarea aerobă a organismului și creșterea capacității de efort; apariția oboselii musculare este un factor important în apariția dezechilibrului în efectuarea exercițiilor și apariția durerilor.

– Poți scădea greutatea corporală și prezintă o alternativă perfectă pentru orice sport pe care l-ați făcut și nu mai puteți să-l faceți acum. Toate acestea într-o atmosferă foarte plăcută cu descărcări mari de endorfine!

Alt tip de mișcare recomandată ar fi plimbarea, trekking, ciclismul, înotul sau orice alt sport îți face plăcere. Și care nu are contraindicația medicului și nu îți provoacă durere.

Vă îndemn să nu deveniți inactivi în cazul apariției durerilor de genunchi! Mergeți la medic, stabiliți care dintre exerciții va fac bine. Și faceți-le, regulat, pentru a rămâne sănătoși!”, încheie medicul Alin Iova.

Kinga Sebestyen antrenează online persoane supraponderale, cu probleme ale coloanei