Cinenews Stiri Interne

Ce șanse are Colectiv să câștige la Oscar? Azi a început votul!

Scris de Ana Kozma

Filmul documentar Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, se numără printre peliculele incluse pe lista scurtă pentru Oscar. Are șanse să fie nominalizat și chiar să câștige o mult râvnită statuetă? Azi a început votul!

Ce șanse are Colectiv să câștige la Oscar? Azi a început votul!

Filmul documentar regizat de Alexander Nanau, despre tragedia de la Colectiv, are mari șanse să fie nominalizat la Oscar anul acesta. Nu la una, ci la două categorii de premii. Este vorba despre Cel mai bun documentar și Cel mai bun film străin.

A intrat pe lista scurtă, iar azi încep voturile. Cei 9.362 de membri ai Academiei vor vota de astazi până pe 10 martie. Pe 15 martie vor fi anunțate oficial nominalizările la Premiile Oscar 2021. Cea mai importantă gală de premiere din industria filmului, unde țara noastră nu a ajuns niciodată până acum.

La categoria Film Internațional, 93 de țări au înscris filme. România nu a reușit să obțină niciodată o nominalizare până acum, deși a propus de-a lungul anilor 35 de filme. O singură dată țara noastră a mai ajuns pe lista scurtă, cu producția După dealuri în regia lui Cristian Mungiu.

Din 1956 până în prezent, nici un documentar nu a reușit să obțină Premiul Oscar la categoria Cel mai bun film străin. Va reuși oare Colectiv să rupă această „tradiție”?

Conform experților, filmul Another Round (Danemarca) ar fi favorit la această categorie. Colectiv reușește să rămână însă și el în atenția publicului și a presei internaționale. Stephen Engelberg, redactor șef ProPublica, a declarat că documentarul lui Alexander Nanau l-a tulburat și a felicitat munca jurnaliștilor de investigație din țara noastră.

Publicația Los Angeles Times crede că cele 5 producții nominalizate la categoria Cel mai bun film străin vor fi: Another Round (Danemarca), Colectiv (România), La Llorona (Guatemala), Im No Longer Here (Mexic) și Notturno (Italia).

Filmul Colectiv, mai aproape de a fi nominalizat la Oscar

Scrie un comentariu