ADPM Health

Ce sa faci daca cel mic a cazut si si-a spart un dinte

Scris de Ana Kozma

Se intampla des ca cei mici sa aiba parte de accidente neplacute atunci cand se joaca. Pentru ca au multa energie pe care trebuie sa o consume zilnic, copiii sunt expusi la tot felul de incidente, se pot lovi si isi pot sparge dantura. De multe ori parintii nu ajung cu ei la dentist considerand ca oricum dintele de lapte cazut va fi inlocuit de cel permanent. Total gresit. Medicul stomatolog Adrian Mina explica ce este indicat sa facem atunci cand copilul a avut parte de un astfel de accident care i-a afectat dantura.

Ce sa faci daca cel mic a cazut si si-a spart un dinte

“Atunci cand copilul pierde un dinte este necesar sa stim daca este un dinte temporar (de lapte) sau un dinte permanent. In ambele situatii parintii trebuie sa-si duca copilul la medicul stomatolog. Cu toate ca dintele temporar va fi inlocuit de dintele permanent, cel din urma trebuie sa aiba suficient spatiu sa erupa pe arcada. Daca dintele de lapte este pierdut inainte de perioada lui fiziologica de exfoliere, atunci spatiul se poate inchide prin migrarea celorlalti dinti catre acel spatiu si nu va lasa loc celui permanent sa erupa. Pentru a evita aceasta situatie, medicul stomatolog va aplica in acea zona un dispozitiv denumit mentinator de spatiu”, declara medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

Daca dintele afectat este cel permanent, atunci parintii trebuie sa se prezinte de urgenta la un cabinet de medicina dentara.

“Daca mai avem dintele cazut, pentru a putea fi replantat in alveola, el trebuie sa fie pus intr-un recipient cu solutie salina. Timpul ideal pentru replantare este in maximum 30 de minute de la incident. Tocmai de aceea este important sa mearga imediat la medicul stomatolog. Exista si cazuri in care replantarea nu este posibila. Asta din cauza timpului prea indelungat scurs pana la vizita medicala sau din cauza patologiei asociate avulsiei cum ar fi fracturile oaselor maxilare”, declara Adrian Mina.

Este indicat implantul dentar daca este in crestere?

“Eu nu recomand inserarea de implanturi dentare la pacientii sub varsta de 18 ani. Nu sunt o optiune pentru tratarea edentatiilor la copii, la adolescenti. Dezvoltarea mandibulei si a maxilei nu este finalizata, iar inserarea unui implant poate interveni in acest proces de crestere.

Este indicat sa asteptam ca acel copil sa implineasca 18 ani. Intre timp, edentatia poate fi protezata printr-o punte dentara, proteza mobilizabila, mentinator de spatiu sau prin metode adezive”, explica medicul stomatolog Adrian Mina.

Cum actionam imediat dupa accident

“Este foarte important ca parintele sa-si pastreze calmul si sa actioneze imediat. Avulsia unui dinte este urmata de sangerare care poate fi oprita prin introducerea unui comprese sterile la nivelul alveolei sangerande.

Dupa ce parintele s-a asigurat ca dintele este recuperat si pastrat corespunzator, trebuie sa se adreseze unui medic stomatolog. In conditiile in care copilul joaca un sport de performanta in care s-ar putea accidenta, indicat ar fi sa poarte o gutiera de protectie pentru a inlatura toate riscurile”, concluzioneaza medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

Este sigura albirea dintilor acasa?

 

Scrie un comentariu