ADPM Health

Ce boli poti avea daca ti se umfla gingiile. Medicul Adrian Mina explica!

Scris de Alexandru Manea

Gingiile umflate sunt asociate cu aparitia unei infectii la nivel local, insa pot ascunde afectiuni mai grave, de aceea este necesar consultul medicului stomatolog. Dr. Adrian Mina ne explica exact cauzele si modalitatile de tratament in cazul umflarii gingiilor!

Ce boli poti avea daca ti se umfla gingiile. Medicul Adrian Mina explica!

Oricine se confrunta cu problema unor gingii umflate, ar trebui sa mearga la dentist pentru un diagnostic clar si un plan complet de tratament. Medicul stomatolog Adrian Mina spune ca exista numeroase probleme care pot cauza umflarea gingiilor, majoritatea avand legatura cu o serie de complicatii la nivel oral.

 

De ce se umfla gingiile?

 

Gingivita

“Tumefactia gingiilor este un semn de inflamatie care ar trebui sa alarmeze pacientul si sa-l faca sa se prezinte la medicul stomatolog pentru un diagnostic cert. Factorul determinant este reprezentat de placa bacteriana ramasa restanta la nivelul suprafetelor dentare si gingivale din cauza unei igiene orale incorecte sau absente. Gingivita este boala cu cea mai mare prevalenta si incidenta in practica stomatologica. Pacientul deseori reclama o simptomatolgie redusa in intensitate, intermitenta ca evolutie si sangerari la periaj.

Gingivita poate aparea si in cursul unor stari fiziologice cum ar fi sarcina, chiar si pe fondul unei sanatati orale perfecte. Sarcina produce gingivita prin modificari hormonale care influenteaza reactia locala a tesuturilor fata de placa bacteriana”, explica medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

 

Herpes si candida

“Infectiile virale herpetice pot aparea la nivelul cavitatii bucale, inclusiv la nivelul gingiilor, cauzand tumefactie. De asemenea, in anumite circumstante favorizante, candida albicans, un microorganism nepatogen se poate transforma intr-unul agresiv ce provoaca o candidoza orala cu o simptomatologie rasunatoare. O alta cauza a inflamatiei gingivale este reprezentata de eruptia molarului de minte atunci cand acesta ramane semiinclus la nivelul arcadei”, declara Dr. Adrian Mina.

 

Gingiile umflate, cauzate de boli grave

“Gingivita se poate instala si pe fondul unor afectiuni sistemice, insa ele nu reprezinta cauza imbolnavirilor, ci favorizeaza un raspuns modificat din partea organismului fata de placa bacteriana. Printre aceste afectiuni se numara: diabetul, leucemiile, anumite boli hematologice si unele tulburari imunodeficitare. De asemenea, gingivita poate fi un efect secundar administrarii unor medicamente cum ar fi hidantoina, antagonisti din calciu si ciclosporine.

Cert este ca fara un tratament stomatologic corespunzator, gingivita poate duce la afectarea parodontiului marginal si anume boala parodontala”, spune medicul stomatolog

 

Tratament

„Tratamentul gingivitei incepe, in primul rand, cu vizita la medicul stomatolog care va identifica cauza si va stabili un plan de tratament individualizat cazului. Este indicat ca tratamentul sa fie instituit cat mai precoce, in fazele de inceput ale bolii. Recomand in cazul gingivitei, efectuarea profilaxiei complete pentru indepartarea factorilor naturali cu incarcatura microbiana de catre medicul dentist si aplicarea unor substante antimicrobiene si antiseptice local. Rezultatul tratamentului, oricat de complex si sofisticat este, poate fi compromis daca pacientul nu-si insuseste un program corect de autoigienizare. In cazul suspiciunii sau evidentei unei boli generale, consultarea medicului specialist este obligatorie”, recomanda Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

Dr. Adrian Mina: “Renuntati la fumat daca vreti sa nu va cada dintii!”

 

Scrie un comentariu