ADPM Health

Cat de sanatos este sa mananci sfecla? Nutritionistul Gianluca Mech raspunde!

Scris de Ana Kozma

Inca din antichitate, sfecla a fost folosita nu doar ca hrana, ci si ca tratament pentru numeroase afectiuni. Astfel, este lesne de inteles ca integrarea acestui superaliment in dieta zilnica aduce dupa sine o multime de beneficii. Exact care sunt acestea aflam de la nutritionistul Gianluca Mech!

Cat de sanatos este sa mananci sfecla? Nutritionistul Gianluca Mech raspunde!

Fie ca o faceti salata, o amestecati intr-un smoothie sau ii beti sucul, sfecla este un super aliment. Saraca in grasimi, plina de vitamine, minerale si antioxidanti puternici, aceasta este un miracol pentru sanatate.

“Sfecla este bogata in apa: contine aproape 90% apa. Este o sursa excelenta de fibre, acid folic (vitamina B9), potasiu si vitamina C. Aceasta leguma are si un continut redus de calorii: doar 43 la 100 de grame, deci poate fi consumata chiar si in cazul unei diete cu continut redus de calorii.

Mai mult, sfecla are un indice glicemic mediu (in jur de 61), dar o sarcina glicemica foarte mica, egală cu 5. Acest lucru inseamna ca nu modifica semnificativ nivelurile glicemice, deoarece cantitatea totala de carbohidrati prezenti in fiecare portie este foarte mica”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech dezvaluie cateva dintre principalele beneficii pe care introducerea sfeclei in dieta zilnica le aduce din punct de vedere al sanatatii.

“1. Reducerea tensiunii arteriale datorita cresterii oxidului nitric, o molecula care ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor de sange.

2. Prevenirea constipatiei.

3. Actiune antioxidanta, gratie betaninei, pigmentul care confera sfeclei culoarea rosie.

4. Actiune de purificare datorita continutului ridicat de apa care favorizeaza diureza”, explica Gianluca Mech .

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Ce sa le dam copiilor la micul dejun ca sa invete mai bine? Nutritionistul Gianluca Mech ofera raspunsul!

3 Comentarii

Scrie un comentariu