ADPM Health

Cat de periculos este Botox-ul

Scris de Administrator

Dupa 40 de ani de cercetari intense, se pare ca s-a descoperit un nou tip de toxina botulinica (Botox). Insa oamenii de stiinta sunt atat de ingrijorati referitor la pericolul pe care aceasta il poate avea asupra umanitatii, incat aleg sa pastreze secrete toate detaliile.

botox-periculos

Temerile oamenilor de stiinta au aparut pe motiv ca toxina botulinica este extrem de otravitoare si s-ar putea ca o forma proaspat descoperita sa nu poata fi neutralizata.

Presa internationala titreaza faptul ca unele informatii au fost deja publicate in The Journal of Infectious Diseases, dar anumite detalii au fost in mod voit omise pentru a impiedica posibilitatea ca noua forma de toxina botulinica sa poate fi la un moment dat folosita drept arma intr-un razboi biologic.

David Hooper, editor The Journal of Infectious Diseases, a marturisit ca desi in mod normal sunt cerute unele detalii pentru ca un studiu sa poata fi publicat in jurnal, de aceasta data s-a facut o exceptie. A adaugat ca o cerinta normala ar fi discutia cu referire la secventele genetice necesare pentru a obtine aceasta toxina. Dar fiindca asta ar reprezenta un risc de securitate, s-a decis ca informatiile sa ramana strict secrete pana cand se vor descoperi tratamente.

Toxina botulinica este o proteina si neurotoxina produsa de bacteria Clostridium botulinum si este cea mai toxica substanta cunoscuta. Poate fi extrem de periculoasa si posibil fatala atunci cand este ingerata de oameni, cand apare intr-o infectie a plagii sau in tractul gastro-intestinal al unui copil.

Ca neurotoxina, toxina botulinica are un efect puternic asupra celulelor nervoase – poate bloca semnalele pe care celulele nervoase incearca sa le trimita catre creier sau catre diferiti muschi, ceea ce poate avea ca rezultat paralizia partiala. Boala cunoscuta sub numele de botulism poate fi fatala daca nu este tratata corespunzator.

Scrie un comentariu