ADPM Health

Cat de periculoasa este gingivita? Ne vom pierde dintii? Dr. Adrian Mina ne explica!

Scris de Alexandru Manea

Gingivita este o afectiune cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane. Daca nu avem o igiena dentara indeajuns de eficienta, riscam ca problemele sa se agraveze, iar sansele de vindecare sa se diminueze.

Cat de periculoasa este gingivita? Ne vom pierde dintii? Dr. Adrian Mina ne explica!

Totusi, nu doar igiena precara duce la gingivita. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune in ce mod ne putem imbolnavi gingiile si ce trebuie sa facem pentru a sta departe de aceste complicatii.

 

Ce este gingivita

“Gingivita reprezinta inflamatia tesutului gingival, mai precis inflamatia gingiei situata la baza dintilor si a papilei gingivale – gingia situata intre dinti. Aceasta afectiune poate sa fie indusa de acumularea de placa bacteriana sau de afectiuni sistemice, de administrarea unor medicamente sau de o carenta alimentara”, spune medicul Adrian Mina.

 

De ce apare placa bacteriana

Gingivita de cauza bacteriana se formeaza din cauza acumularii de placa bacteriana pe suprafata neteda a dintilor.

“Formarea placii bacteriene este un proces fiziologic si incepe la o ora dupa realizarea periajului dentar. Se acumuleaza de microorganisme, toxine bacteriene si produsi de reactie sub forma unui biofilm. Pe parcursul unei zile, acest biofilm devine placa bacteriana deoarece aderara microorganisme, resturi alimentare si produsi de reactie.

Daca aceasta placa bacteriana nu se indeparteaza la sfarsitul zilei, depunerea continua si placa devine matura. Ea va fi apoi mineralizata aparand tartrul dentar. Acesa este depozitul galbui-brun de la baza dintilor, cu o consistenta dura”, spune medicul Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

 

Cum vedem ca apare gingivita

Cand apare gingivita de cauza microbiana, culoarea gingiei se schimba din roz deschis in rosu, gingiile se tumefiaza si apar sangerari la periaj sau chiar cand mancam.

“Pe termen lung, acest tip de gingivita devine periculos si se poate transforma in boala parodontala.

Totusi, exista situatii in care avem gingivita, dar semnele de mai sus nu sunt vizibile. Gingia pare sanatoasa, astfel ca doar medicul stomatolog poate descoperi aparitia bolii”, mentioneaza medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina: Cat de mult ne dauneaza albirea dentara?

Alte cauze ale gingivitei

“Gingivita neindusa de placa bacteriana poate sa apara in patologii sistemice de tipul diabetului zaharat, sida sau in stari fiziologice (menopauza, ciclul menstrual sau sarcina) si este datorata modificarilor sistemice aparute in cursul acestor patologii.

Carenta de vitamina C determina, de asemenea aparitia gingivitei.

O alta cauza o reprezinta tratamentele medicamentoase din cursul unor afectiuni generale precum epilepsia, bolile cardiovasculare, administrarea de anticonceptionale”, spune medicul Adrian Mina.

 

Ce solutii avem?

Tratamentul gingivitei de cauza microbiana indusa de placa bacteriana isi are originile in igiena de zi cu zi a fiecarui pacient.

“O igiena dentara judicios realizata impiedica aparitia gingivitei si pastreaza gingia in starea sa normala, roz si fara sangerare la periaj. Uneori insa, chiar si cu o igiena dentara satisfacatoare, gingivita isi face simtita prezenta, iar atunci intervine consultatia la medicul stomatolog si tratamentul de specialitate.

In ceea ce priveste gingivita neindusa de placa bacteriana, cauza nefiind una dentara, rezolvarea se gaseste in afectiunea de baza sau tratamentul medicamentos si, de cele mai multe ori, implicatia dentara are o importanta mult redusa fata de afectiunea sistemica”, incheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Scrie un comentariu