ADPM Health

Cat de multa cafea putem bea zilnic? Nutritionistul Gianluca Mech ne spune cand ne poate afecta sanatatea!

Scris de Ana Kozma

Cafeaua este nelipsita din meniul zilnic al multor persoane. Consumul acestei bauturi este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arteriala si insomnii. Cat de multa cafea este periculoasa? Nutritionistul Gianluca Mech explica beneficiile acestei bauturi, dar si limita peste care nu este indicat sa trecem.

Cat de multa cafea putem bea zilnic? Nutritionistul Gianluca Mech ne spune cand ne poate afecta sanatatea!

„Literatura stiintifica sustine ca sanatatea cardiovasulara nu este afectata de consumul a pana la 300 mg de cofeina pe zi. O ceasca espresso contine in medie 90 mg de cofeina. A consuma cofeina in doze mai mari de 300 mg, adica mai mult de 3 cani de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numara tahicardia, cresterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbtia redusa de calciu si fier. Chiar si in timpul unei dietei, aportul de cafea fara zahar nu este contraindicat”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Cofeina poate provoca anxietate si poate perturba somnul

„Consumul de prea multa cofeina poate duce la ameteli, anxietate, palpitatii cardiace si chiar atacuri de panica. Daca aveti o sensibilitate la cofeina si consumul ei va suprastimuleaza, ar fi de preferat sa o evitati cu totul.

Un alt efect secundar nedorit este acela ca poate perturba somnul. Daca observati ca consumul de cafea reduce calitatea somnului, nu o mai consumati in a doua parte a zilei, adica dupa ora 14:00.

Cofeina poate avea, de asemenea, efecte diuretice si de crestere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, poate persista o usoara crestere a tensiunii arteriale de 1-2 mm / Hg”, dezvaluie Gianluca Mech.

Intreruperea consumului poate duce la simptome de sevraj

„O alta problema a cofeinei este ca poate da dependenta. Atunci cand oamenii consuma in mod regulat cofeina, devin toleranti la aceasta. Fie inceteaza sa aiba efectul scontat, fie este nevoie de o doza mai mare pentru a produce aceleasi efecte. Cand cineva renunta la cofeina, apar simptome de sevraj. Cum ar fi dureri de cap, epuizare, gandire incetosata si iritabilitate. Acestea pot dura cateva zile”, adauga nutritionistul Gianluca Mech.

Diferenta dintre cafea normala si cafea decofeinizata

„Unii oameni inlocuiesc cafeaua normala cu cea decofeinizata. Aceasta se obtine de obicei prin clatirea boabelor de cafea cu solventi chimici. La fiecare clatire a boabelor, un anumit procent din cofeina se dizolva in solvent. Acest proces se repeta pana cand cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminata. Retineti ca si cafeaua decofeinizata contine cafeina, insa mult mai putina decat o cafea obisnuita”, mai spune nutritionistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson- Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat in trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

E bine sa mancam oua? Sunt daunatoare sau superalimente? Iata ce spune nutritionistul Gianluca Mech!

Scrie un comentariu