ADPM Health

Cat de eficiente sunt pastele de dinti bio? Medicul stomatolog Adrian Mina explica diferentele!

Scris de Alexandru Manea

Pastele de dinti bio reprezinta unul dintre cele mai noi trenduri in igiena orala, dar au reusit sa nasca si reale controverse. Sunt in mod real mai eficiente decat cele obisnuite sau reprezinta doar o modalitate a companiilor producatoare de a vinde produse mai scumpe? Iata ce spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Cat de eficiente sunt pastele de dinti bio? Medicul stomatolog Adrian Mina explica diferentele!

Exista pe piata o multitudine de paste de dinti bio, obtinute din ingrediente naturale, cum ar fi argila, carbunele sau chiar sucul de lamaie. Desi ele pot parea atractive pentru cumparatori, e important de stiut ca nu exista niciun studiu de specialitate care sa le dovedeasca eficienta.

“Eficienta pastelor de dinti bio este un subiect destul de dezbatut in ultima perioada datorita noului val de produse bio aparute pe piata. Multe studii in ceea ce priveste eficienta acestor paste, care se presupun a fi lipsite de substante chimice, nu exista momentan si deci o opinie clara nu se poate forma in totalitate. Intradevar, datorita ingredientelor naturale, beneficiile ar trebui sa fie mai mari decat in cazul celor clasice, care contin numeroase substante chimice”, explica Dr. Adrian Mina.

Exista insa substante chimice care pot afecta sanatatea si care lipsesc din compozitia pastelor de dinti bio, ceea ce este un plus.

“Principalele substante care lipsesc din compozitia pastelor de dinti bio sunt triclosanul, polyethylene glycol, indulcitori artificiali, parabeni, ftalati, conservanti, parfumuri sintetice. Triclosanul este un antiseptic foarte des utilizat in produse cosmetice, paste de dinti, materiale plastice, asociat cu unele tipuri de cancer, dereglari hormonale si afectiuni ale ficatului. Polyethylene glycol-ul se foloseste pentru fabricarea ambalajelor si recipientelor si este cunoscut pentru producerea de iritatii, afectarea sistemului nervos central, inimii si rinichilor. Indulcitorii artificiali de tip aspartam sau zaharina scad ph-ul cavitatii orale producand aciditate si crescand riscul de aparitie a cariilor. De asemenea, fluorul nu se afla pe lista de ingrediente a pastelor de dinti bio, acest lucru fiind benefic pentru pacientii la care aportul de fluor este contraindicat in urma unor supradoze de fluor din aport alimentar sau in cazul copiilor mici, unde exista riscul de ingerare a pastei de dinti in timpul periajului”, spune specialistul.

Cat despre ingredientele continute de acest tip de pasta de dinti, ele nu sunt nocive pentru sanatate. Si totusi, nici nu se poate spune clar daca aduc neaparat beneficii. In special in cazul oamenilor cu probleme de natura dentara sau gingivala, folosirea pastelor de dinti bio se poate face doar la recomandarea medicului.

“Spre deosebire de pastele de dinti conventionale, cele bio contin substante naturale de tipul aloe vera, extracte din plante, scortisoara, portocale, lamaie, grapefruit si ingrediente active non-toxice. Pe deasupra, nu sunt testate pe animale si nici nu contin produse de origine animala.

Dr. Adrian Mina: Ce boli poti lua daca imprumuti periuta de dinti!

Ca si concluzie, recomandam pastele de dinti bio pacientilor care isi doresc sa elimine din rutina zilnica aceste substante chimice pentru comfortul psihic pe care il aduce pacientului si mai putin pentru presupusele proprietati despre care nu exista inca studii certe. In ceea ce priveste pacientii cu probleme dentare si gingivale, pastele de dinti bio se vor folosi numai dupa realizarea tratamentului specific si doar la recomandarea acestora de catre medicul specialist, intrucat nu exista studii care sa afirme ca detin proprietatile celor conventionale care au fost atestate si utilizate cu succes in tratamentul afectiunilor oro-dentare”, adauga medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

Cat de periculoasa este gingivita? Ne vom pierde dintii? Dr. Adrian Mina ne explica!

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.

 

 

Scrie un comentariu