ADPM Health

Cartofii dulci sunt buni pentru sanatate? Nutritionistul Gianluca Mech explica

Scris de Ana Kozma

Cartofii dulci sut legume ce aduc o multime de beneficii din punctul de vedere al sanatatii, beneficii pe care le explica celebrul nutritionist Gianluca Mech.

Cartofii dulci sunt buni pentru sanatate? Nutritionistul Gianluca Mech explica

Cartofii dulci sunt legume radacinoase cultivate pe intreg globul. Se pot gasi intr-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, si sunt extrem de bogati in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Sunt gustosi si aduc beneficii nebanuite din punct de vedere al sanatatii.

“Cartoful dulce ne este un aliat de nadejde atunci cand vine vorba despre sanatatea cardiovasculara. Contine antioxidanti, vitamine, minerale si fibre, astfel ca ajuta la protejarea inimii si a arterelor. In plus, este un aliment fara grasimi saturate si colesterol, care in cantitati mari pot provoca ateroscleroza. Mai mult decat atat, fibrele ajuta la mentinerea sub control a colesterolului si a zaharului din sange, iar continutul ridicat de carbohidrati sub forma de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce in comparatie cu alte surse de carbohidrati”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Cartoful dulce – bogat in vitamina D

“Sunt o sursa excelenta de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor, inimii, pielii, dintilor, pentru intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna si primavara, lipsa luminii solare duce la scaderea nivelului de vitamina D”, adauga Gianluca Mech.

De ce e bine sa mancam cartoful cu tot cu coaja?

“Un cartof dulce de talie medie, copt si mancat impreuna cu coaja sa, contine de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor si a apararii sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care ajuta la combaterea infectiilor si la absorbtia fierului. Contin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu si mangan: din acest motiv pot fi inclusi in regimuri alimentare bogate in fructe si legume”, dezvaluie Gialuca Mech.

Cartoful dulce vs. cartoful clasic

“Potasiul este esential pentru reglarea frecventei cardiace si a semnalelor nervoase. Acesta contribuie la relaxarea contractiilor musculare, are efect anti-inflamator si imbunatateste functia renala. Intr-o portie de 100 de grame de cartofi dulci, continutul de vitamina B6 este de aproximativ 0,2 mg (10% din aportul zilnic al acestei vitamine). Vitamina B6 sau piridoxina ajuta la reducerea nivelului de homocisteina din corpul nostru. Homocisteina este legata de boli degenerative, atacuri de cord si prezenta ridicata declanseaza hiper-productie de radicali liberi”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Cartoful dulce, recomandat diabeticilor

„Au un indice glicemic scazut. Pulpa portocalie contine carbohidrati complecsi, care sunt transformati de organism mult mai lent decat cei din cartofii albi, prevenind cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. Acesta este motivul pentru care au un indice glicemic scazut si, prin urmare, sunt deosebit de potriviti pentru persoanele care sufera de diabet si joaca un rol important in stabilizarea sau chiar in scaderea nivelului de zahar din sange.

Apoi, exista o substanta numita Cajapo in coaja, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol si zahar din sange”, mai spune Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

15 alimente pentru un creier mai agil, recomandate de nutritionistul Gianluca Mech

Scrie un comentariu