Stiri Interne

Canotorii calificati la JO Tokyo 2020 au fost prezentati de Federatia Romana de Canotaj

Scris de Alexandru Manea

Cele 7 echipaje calificate la JO Tokyo 2020, precum si lotul de tineret ce a obtinut 12 medalii la Campionatele Europene U23 de la Ioannina, Grecia, dintre care noua de aur, au fost prezentate de Federatia Romana de Canotaj in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la CSN Snagov – Baza Noua.

Canotorii calificati la JO Tokyo 2020 au fost prezentati de Federatia Romana de Canotaj

La eveniment au luat cuvantul Elisabeta Lipa, Presedintele Federatiei Romane de Canotaj, alaturi de ministrul Tineretului si Sportului, Bogdan Matei, si de presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Mihai Covaliu.

“La ultimele editii ale Jocurilor Olimpice, Romania califica echipaje in 3-4 probe, iar unii sportivi dublau, adica concurau in doua probe. Nici nu se punea atunci probema de medalii la baieti. Anul acesta avem 7 echipaje calificate la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, iar baietii sunt pentru prima data la egalitate cu fetele. Ca tara suntem pe locul sase in lume ca si numar de echipaje calificate la JO, rezultat obtinut la Campionatul Mondial de la Linz, o competitie extrem de dificila pentru ca toata lumea si-a dorit sa obtina pasaportul pentru Tokyo. Sportivii nostri au concurat la cel mai inalt nivel. Am vazut dorinta, determinare, hotarare si sunt foarte mandra de ei”, a declarat Elisabeta Lipa, Presedintele Federatiei Romane de Canotaj.

Elisabeta Lipa a explicat obiectivul principal al Federatiei la competitia internationala.

“Asa cum am mai spus, obiectivul nostru a fost sa calificam in acest an barcile mici. Barcile de opt plus carmaci isi vor juca calificarea anul viitor la Regata de la Lucerna. Vom alcatui cea mai buna echipa pentru aceasta barca si sunt convinsa ca ne vom bate pentru podiumul olimpic la Tokyo”, a adaugat Elisabeta Lipa.

Cu prilejul acestei conferinte de presa, Elisabeta Lipa a facut apel public la ministrul Tineretului si Sportului pentru o sustinere financiara suplimentara, necesara achizitionarii de barci noi pentru ca sportivii sa se poata antrena la Snagov, in timp ce barcile similare vor trebui trimise la Tokyo cu trei luni inainte de Jocurile Olimpice.

“Stiti foarte bine ca Olimpiada de la Tokyo nu se compara cu campionatul de  Linz, unde te poti duce cu barcile in remorca si sa participi imediat la concurs. Barcile pentru JO Tokyo 2020 vor pleca cu trei luni inainte de startul competitiei. O garnitura de barci va trebui sa plece acolo si alta identica sa fie acasa. Copiii acestia au nevoie de barci noi cu care sa se antreneze aici, la Snagov. In doua saptamani ei vor incepe pregatirile si este bine sa incepem sa discutam serios despre aceste achizitii cat mai din timp. Stim cat de lent se misca lucrurile cand vine vorba de achizitii”, a adaugat Elisabeta Lipa.

Necesitatea unor investitii continue in sportul romanesc a fost confirmata in discursul sau si de Bogdan Matei, ministrul Tineretului si Sportului.

“Este important sa investim in sportul romanesc. Doar astfel vor aparea rezultatele. Anul acesta am investit cu prioritate in Compexul Sportiv Snagov pentru ca ne intereseaza sa oferim cele mai bune conditii bune sportivilor. Vreau sa va felicit pentru tot ce faceti. In calitatea mea de roman vreau sa va spun ca sunt tare mandru de dumneavoastra si va multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti pentru Romania. Felicitari!”, a declarat Bogdan Matei.

Totodata, ministrul Tineretului si Sportului a adresat Adelei Alexe, Directorul CSN Snagov, rugamintea de a depune in scurt timp toata documentatia necesara pentru achizitionarea barcilor necesare.

La randul sau, Mihai Covaliu, Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a adresat felicitarile sale sportivilor calificati la JO Tokyo 2020.

“Astfel de rezultate nu se pot indeplini decat cu o echipa competenta, cu o strategie bine pusa la punct, cu oameni profesionisti pe pozitiile pe care ei sunt pusi si faptul ca ati reusit sa va intoarceti de la aceste Campionate Mondiale cu sapte echipaje calificate la Jocurile Olimpice inseamna ca sunteti in grafic, ca strategia a fost buna, ca ati mizat pe tineri pentru a completa toate echipajele cu seniori. Aceasta strategie este facuta pe doua cicluri olimpice, de aceea este atat de importanta continuitatea in sustinerea sportivilor, incepand cu momentul in care intra la juniori si apoi cand fac pasul spre lotul olimpic, de seniori”, a declarat Mihai Covaliu.

In cadrul conferintei de presa a luat cuvantul si antrenorul coordonator al echipei Romaniei, italianul Antonio Colamonici.

“Sunt aici ca sa felicit echipa. Pentru mine rezultatul nu sunt cursele de la Linz, ci marea schimbare pe care acesti copii au reusit sa o faca in ultimii ani. Am venit in Romania cu o idee clara si fixa: de a castiga medalii la Tokyo, dar m-am regasit in ceva si mai maret. M-am regasit intr-o schimare de generatii incredibila pentru ca acesti sportivi sunt noua Romanie. O Romanie tanara, puternica, care priveste inainte si indrazneste sa viseze. Eu si toti antrenorii nu am facut nimic altceva decat sa ne adaptam lor. Ei sunt viitorul canotajului romanesc, iar Tokyo nu este un punct de sosire, ci doar unul de plecare”, a declarat Colamonici.

Romania a participat la Mondialele de la Linz cu 11 echipaje si 41 de sportivi. Din totalul acestora, sapte echipaje vor concura la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Calificarea la JO Tokyo 2020 au obtinut-o si echipajul feminin dublu vasle categorie usoara (LW2x), format din Ionela-Livia Cozmiuc si Gianina-Elena Beleaga, echipajul masculin dublu rame (M2-) format din Marius-Vasile Cozmiuc si Ciprian Tudosa, dar si echipajul feminin de dublu rame (W2-), format din Cristina-Georgiana Popescu si Amalia Beres.

Merge la Tokyo si echipajul masculin de dublu vasle (M2x), format din Ioan Prundeanu si Marian-Florian Enache, dar si echipajul feminin de patru rame (W4-) format din Viviana Iuliana Bejinariu, Ioana Vrinceanu, Madalina Beres si Denisa Tilvescu.

 

Scrie un comentariu