Stiri Interne

Cand si cum e bine sa le vorbim copiilor despre sex? Ela Craciun a intrebat specialistii.

Scris de Alexandru Manea

Educatia sexuala ramane un subiect tabu in multe familii din Romania. La ce varsta si in ce mod ar trebui sa le vorbim copiilor despre sex si ce inseamna acest lucru? Ela Craciun, unul din cei mai apreciati si premiati bloggeri de parenting din Romania, a apelat la specialisti din diverse domenii pentru a afla cum este indicat sa comunice cu copiii ei pentru a dezvolta acest subiect considerat inca tabu.

Cand si cum e bine sa le vorbim copiilor despre sex? Ela Craciun a intrebat specialistii.

A chemat astfel la masa discutiilor, in cadrul unei transmisii live la radio si pe pagina ei de Facebook, invitati precum Cristina Fulop, psihoterapeut, Elena Riedl, director educational Olga Gudynn, Dobrescu Viorica, consilier educational in cadrul scolii Olga Gudynn, Daniela Calugaru, consilier in cadrul Ministerul Educatiei Nationale, vedetele Anca Serea si Adrian Sina.

“Mi-am dorit foarte mult sa organizez acest eveniment pentru a le oferi copiilor raspunsuri reale impreuna cu specialistii in domeniu. Daca am invatat ceva de la copii este ca intrebarile oneste au nevoie de raspunsuri pe masura. De aceea, intrebarea mea ca mama catre toti invitatii mei a fost: la ce varsta le vorbim copiilor despre sex?

Psihoterapeutul Cristina Fulop considera ca acesta este un subiect tabu. Adultii au crescut cu foarte multe tabuuri si este le este greu sa fie relaxati fata de un subiect despre care au anumite retineri. Fulop a accentuat ca „educatia sexuala inseamna sa vorbesti despre sex intr-un context anume. Nu vorbesti despre activitate sexuala, ci vorbesti despre ce inseamna practic o nevoie primara. Nu ii invatam despre sex, ci despre semnificatiile pe care le are educatia in directia asta si despre semnificatiile pe care ei sa le ofere unor activitati absolut firesti, naturale, dar si despre schimbarile care se produc in interiorul corpului lor la nivel psihic si  fizic odata cu inaintarea in varsta„.

In ceea ce priveste modul in care parintii ar trebui sa discute cu cei mici, Cristina Fulop considera ca atitudinea este cea mai importanta. Adultii trebuie sa fie relaxati si naturali in legatura cu raspunsul pe care il ofera. „Trebuie sa ii explici obiectiv, sa oferi informatie, dar sa iti iei si feedback asigurandu-te ca a inteles ceea ce ai spus si ca l-ai lamurit, fara a se simti jenat si ca nu pleaca cu senzatia ca ceea ce s-a discutat a fost neplacut„, a explicat aceasta.

Daniela Calugaru (consilier in cadrul Ministerul Educatiei Nationale) a spus ca educatia sexuala se realizeaza in cadrul optionalului de educatie pentru sanatate si disciplinelor din trunchiul comun. „Oferta extracuriculara si extrascolara poate sa aduca plus valoare informatiilor pe care aceste discipline le ofera. Unitatea de invatamant trebuie sa isi dea acordul, iar pentru activitatile extracuriculare este nevoie si de acordul parintilor, in special pentru ca elevii sunt minori„.


Cu toate acestea, multe scoli din mediul rural nu beneficiaza de consilier educationali, psihopedagogi sau cabinete medicale. Specialistii au evidentiat faptul ca educatia sexuala ii poate ajuta pe copii sa constientizeze pericolele la care sunt expusi, sa se fereasca de acestea si sa evite abuzurile.

Vedetele Anca Serea si Adi Sana au povestit despre experienta lor de parinti si cum au raspuns la intrebarea ”eu de unde vin?”. Anca Serea a primit aceasta intrebare de la David, fiul cel mare: „Eu am avut cumva inspiratia sa ii dau un raspuns oarecum romantat care am simtit ca mi se potriveste mie si lui. Parerea mea este ca nu trebuie sa le oferim copiilor un raspuns general valabil. Nu cred ca exista un raspuns sau o schema pe care sa o urmam. Lui David i-am spus: copii vin din dragoste si din iubire„. Adi Sana a completat spunand ca: „Nu ne-am impartit sarcinile, este clar ca mama este mai apropiata pe subiectele astea cu fetele noastre””, a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.


Inregistrarea discutiei poate fi ascultata pe podcast-ul Smart FM si pe Facebook/ela.craciun.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu