Cinenews Stiri Interne

Azi incepe Festivalul de la Cannes. Castiga Romania un premiu?

Scris de Ana Kozma

Astazi incepe Festivalul de Film de la Cannes, iar Romania este reprezentata si anul acesta de Corneliu Porumboiu, care concureaza pentru prestigiosul Palme d’Or cu filmul „La Gomerra”.

Azi incepe Festivalul de la Cannes. Castiga Romania un premiu?

Astazi debuteaza cea de-a 72-a editie a prestigiosului Festival de Film de la Cannes. Romania este prezenta in selectiile oficiale si paralele, prin cel mai nou film de lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „La Gomerra”, care a intrat in cursa pentru prestigiosul Palme d’Or, dar si prin programul Romanian Short Waves.

„La Gomerra” este primul film al lui Porumboiu realizat si in afara tarii, care ii are in distributie pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia, Rodica Lazar, Sabin Tambrea, Augusti Villaronga, Antonio Buil si Cristobal Pinto.

Pelicula a fost filmata in 3 locatii: Bucuresti, insula La Gomerra din Spania si Singapore.

Corneliu Porumboiu a debutat in lungmetraj in anul 2006, cu filmul „A fost sau n-a fost?”, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, unde a obtinut premiul pentru debut Camera d’Or si cel pentru distributie Label Europa Cinemas.

S-a descaltat pe covorul rosu de la Cannes

La Cannes va fi prezentat si programul de scurtmetraje Romanian Short Waves, in Short Film Corner, un forum dedicat filmelor scurte si promovarii tinerelor talente.

Aproape goale pe covorul rosu. Rochiile transparente de la Cannes 2018

Cele 13 scurtmetraje selectate sunt: „Cadou de Craciun”, de Bogdan Muresanu, „Ultimul drum spre mare”, de Adi Voicu, „Today Artist, Tonight Taximetrist”, de Dumitru Grosei, „Washington”, de Gabriel Achim, „Must Love Kubrick”, de Alma Andreescu, „Insula”, de Adina Dulcu, „The Call”, de Anca Damian, „8”, de Mihai Parcalabu, „Totul e foarte departe”, de Emanuel Parvu, „O moarte in familia mea”, de Andra Tarara, „Drum bun taticule”, de Bianca Sescu, „Bestia”, de Andreea Lacatus, „Voci netacute”, de Ioana Mischie.

In cadrul la Semaine de la Critique va fi proiectat filmul „Ultimul drum spre mare”, un scurtmetraj de Adi Voicu.

Nu in ultimul rand, Romania este prezenta la Cannes 2019 prin regizorul, scenaristul si producatorul Catalin Mitulescu, in calitate de membru al juriului sectţiunii Cinefondation si de scurtmetraje.

 

Scrie un comentariu