Stiri externe

Au retras “Pe aripile vântului”, deși servitoarea devenise prima actriță de culoare care a câștigat Oscarul

Scris de Ana Kozma

Serviciul de streaming HBO Max a înlăturat temporar din oferta sa „Pe aripile vântului”. Motivul? Consideră filmul ca fiind rasist! Asta în ciuda faptului că Hattie McDaniel, a fost prima actriță de culoare care a câștigat un Premiu Oscar!

Au retras “Pe aripile vântului”, deși servitoarea devenise prima actriță de culoare care a câștigat Oscarul

Lupta antirasism din America pare fără sfârșit. Serviciul de streaming HBO Max a dat naștere la o mulțime de controverse când a retras temporar din oferta sa filmul „Pe aripile vântului”. Asta fiindcă, în contextul actual, consideră filmul ca fiind unul rasist.

„Pe aripile vântului” este un film clasic ce a câștigat nu mai puțin de 8 Premii Oscar. Prezintă o plantație de sclavi din America și povestea de dragoste dintre Rhett Butler și Scarlett O’Hara în timpul războiului civil.

Discuțiile legate de film și rasism au readus-o în atenția publicului pe Hattie McDaniel. Deși juca în film rolul unei servitoare, ea a devenit prima actriță de culoare care a câștigat un Premiu Oscar.

În anii 30, actorii de culoare erau marginalizați la Hollywood. Era de neconceput pe atunci ca ei să fie distribuiți în roluri principale. Hattie McDaniel era extrem de talentată. A fost distribuită în „Pe aripile vântului” în rolul lui Mammy. Un rol cu mult sub talentul ei, dar într-un film care a făcut istorie.

Hattie a intrat la rândul ei în istorie. În anul 1940, atunci când a devenit prima actriță de culoare ce a câștigat un Premiul Oscar. Academia Americană de Film i-a decernat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Hattie nu s-a oprit acolo. A devenit mai târziu prima actriță de culoare cu propria emisiune radiofonică.

E adevărat, a trăit vremuri dificile. S-a născut într-un context istoric nefavorabil oamenilor de culoare. Și a trebuit să se adapteze acelor vremuri. Dar poate fi acum considerată deschizătoare de drumuri pentru mulți alți actori afroamericani ce au scris, la rândul lor, istorie în lumea filmului!

Filmul de Oscar „Pe aripile vantului” este considerat rasist si a fost scos de pe online

Scrie un comentariu