Stiri Interne Video

Artista româncă celebrată de Google. A apărut pe pagina de căutare toată ziua

Scris de Ana Kozma

Ieri, motorul de căutare Google a omagiat-o pe Geta Brătescu în ziua în care aceasta ar fi împlinit 95 de ani. Iată cine este artista româncă ce a apărut toată ziua pe cea mai accesată pagină de căutare.

Artista româncă celebrată de Google. A apărut pe pagina de căutare toată ziua

Ieri, 4 mai 2021, Google a omagiat-o pe Geta Brătescu, personalitate marcantă a artei contemporane est-europene începând cu anii 60. Aceasta s-a născut pe 4 mai 1926 la Ploiești și s-a stins din viață în 2018, anul în care a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer. Ieri ar fi împlinit 95 de ani.

Geta Brătescu a realizat, de-a lungul carierei sale, lucrări de gravură, grafică, colaj textil, desen, fotografie, film experimental și foto-instalație.

A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din cadrul Universității București. Printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu și Tudor Vianu. De asemenea, a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

În anul 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă a cariereri impresionante pe care a avut-o Geta Brătescu.

Cele mai recente expoziții internaționale sunt cea de la Tate Liverpool (2015), MATRIX 254 / Geta Brătescu de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (2014), Biennale di Venezia (2013), La Triennale Paris (2012), etc.

Lucrările realizate de Geta Brătescu se regăsesc în muzee importante de pe întreg mapamondul. Printre acestea, MoMA (New York), Tate Modern (Londra), San Francisco Museum of Modern Art sau Muzeul Național de Artă Contemporană (București).

În 2008, Geta Brătescu a primit titlul de Doctor Honorius Causa al Universității Naționale de Arte București.

Ce vacanțe au căutat românii pe Google în 2020

Scrie un comentariu