ADPM Health

Apa plată din sticle este mai periculoasă de 3000 de ori decât cea de la robinet

Scris de Ana Kozma

Conform oamenilor de știință, apa de la robinet e de mii de ori mai bună pentru mediu decât apa plată îmbuteliată. Se pare că e nevoie de o cantitate de 3 ori mai mare de apă pentru a produce o sticlă de plastic decât cea pe care aceasta o conține. Mai exact, pentru a produce o sticlă de plastic de 1 litru se consumă 3 litri de apă. Asta ca să nu mai vorbim și despre alte materii prime.

Apa plată din sticle este mai periculoasă de 3000 de ori decât cea de la robinet

Numai în SUA, producția de sticle de plastic necesită 1,5 milioane de barili de petrol în fiecare an. O cantitate mai mare decât ar fi nevoie pentru alimentarea a 100.000 de locuințe. Și asta fără să se ia în calcul, spre exemplu, costul combustibilului sau emisiile legate de transportul lor la magazine.

ISGlobal a realizat recent un studiu în Barcelona (Spania). Au descoperit că dacă fiecare locuitor al orașului ar consuma apă îmbuteliată, extragerea materiilor prime ar costa mai mult de 70 de milioane de euro și ar duce la extincția a 1.43 speciii de animale anual.

Acest lucru ar avea un impact de 1400 de ori mai mare asupra ecosistemelor și ar dăuna mediului de 3500 de ori mai mult decât dacă întregul oraș ar bea apă de la robinet.

Consumul de apă îmbuteliată a crescut considerabil în ultimii ani. În parte datorită unor factori precum gustul, mirosul, campaniile de marketing și lipsa de încredere a oamenilor în calitatea apei de la robinet.

Ce impact are asupra sănătății consumul apei de la robinet? Una dintre probleme constă în prezența unor compuși chimici precum trihalometanii. Există însă posibilitatea instalării sistemelor de filtrare a apei de la robinet. O investiție care se amoritzează în timp, fiindcă nu vom mai fi nevoiți să cumpărăm apă. O investiție benefică pentru sănătate, dar și pentru mediul înconjurător.

„Rezultatele noastre arată că, având în vedere atât efectele asupra mediului, cât și asupra sănătății, apa de la robinet este o opțiune mai bună decât apa îmbuteliată, deoarece apa îmbuteliată generează o gamă mai largă de probleme”, spun reprezențanții ISGlobal.

Cât de sigură e apa de la robinet și cea din comerț pentru dinți?

Scrie un comentariu