News

Andreea Marin Banica a infrant Ordinul Mortii!

Scris de Sorin Dutoiu

Andreea Marin Bania bifeaza inca o realizare. Lupta pentru viata a Asociatiei Salveaza Vieti a miscat muntele birocratiei din sistemul de sanatate romanesc. Ordinul Mortii (Ordinul 50/2004 al Ministrului Sanatatii) in sfarsit nu mai exista in forma in care permitea pierderea unor vieti din cauza unui mecanism medical prost gandit.

Dupa 1 an si 8 luni de lupta a Asociatiei Salveaza Vieti pentru schimbarea acestui Ordin, echipa careia i s-a alaturat acum 10 luni Andreea Marin Banica, Presedinte Fundatia Pretuieste Viata, a reusit sa schimbe „Ordinul Mortii”, asa cum a fost el numit.

Noul Ordin imbunatatit, numit de acum inainte Ordinul 1011/2011 ofera dreptul bolnavilor in stare grava din Romania, care nu mai gasesc solutie medicala in timp util la noi acasa, de a obtine sprijin financiar din partea Ministerului Sanatatii.

Este vorba de boli grave ce nu intra in pachetul de baza acoperit de formularul E112, acesta din urma oferind fonduri din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate.

„Avem medici buni, dar multe alte lipsuri din spitalele noastre ne pun uneori in situatia disperata de a ne afla in fata principiului „banii sau viata”. Este, insa, dreptul bolnavilor nostri care au nevoie de transplanturi de organe, de celule stem de la un donator neinrudit (leucemii), care sufera de tumori cerebrale sau anumite tipuri de cancer in forme galopante sa se foloseasca de noul Ordin 1011/2011 pentru a obtine fonduri din bugetul alocat acestei cauze de catre Ministerul Sanatatii pentru tratamentele lor in spitale sau clinici din strainatate.

Aceasta nu inseamna o negare a valorii specialistilor nostri, ci doar o recunoastere a limitelor pe care sistemul medical romanesc le are in acest moment si o sansa la viata datorata romanilor care ajung intr-o astfel de situatie disperata.

Boala nu alege dupa familia in care te nasti, dupa felul in care arati, dupa scolile pe care le-ai urmat. Dar noi putem alege! Si am facut-o: am ales sa spunem ca „SE POATE”chiar daca simtim zi de zi ca traim intr-un sistem stramb, care parca isi da silinta sa ne demonstreze ca schimbarea la nivel profund e o imposibilitate”, declara Andreea Marin Banica.

Pentru a afla mai mult despre ce prevede Ordinul 1011/2011, accesati www.andreeamarinbanica.acasa.ro

Scrie un comentariu