ADPM Health

Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase, recomandate de Dr. Adrian Mina

Scris de Ana Kozma

Pentru a avea dinți frumoși și sănătoși, trebuie să îi spălăm des, să folosim ață dentară și să mergem la dentist în mod regulat. Dar știați că și ceea ce mâncăm sau bem ne poate afecta starea de sănătate orală? Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce ar trebui să mâncăm ca să avem dinți frumoși și gingii sănătoase!

Alimente care ne ajută să avem dinți frumoși și gingii sănătoase, recomandate de Dr. Adrian Mina

Alimentele și băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătății noastre orale. Menținerea unei alimentații echilibrate este esențială. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce alimente ar trebui să mâncăm ca să avem dinți frumoși și gingii sănătoase!

„1. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Brânzeturile

Aceste produse lactate ajută la remineralizarea smalțului, datorită nivelului ridicat de proteine și calciu din compoziție. Cu toate acestea, este bine să optați pentru brânzeturi naturale, deoarece produsele procesate pot crește riscul dezvoltării leziunilor carioase.

2. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Lapte

Laptele nu numai că ajută la menținerea sănătății oaselor, dar poate proteja smaltul dinților. Asta deoarece furnizează cantitatea optimă de calciu și fosfor pentru reminalizarea dinților.

3. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Legume crude

Mestecați legume crude, precum morcovi sau țelină. Acest lucru ajută la stimularea sănătății gingiilor prin masajul pe care aceste alimente dure îl realizează în timpul masticației. Totodată, ajută la menținerea sănătății dinților. Ca un plus, morcovii și țelina sunt surse de beta-caroten, de care organismul are nevoie. Vitamina A este un element nutritiv cheie pentru menținerea dinților puternici.

4. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Mere

Merele sunt denumite „periuțe de dinți naturale”. La fel ca legumele crude, stimulează gingiile și reduc acumularea de bacterii cauzatoare de leziuni carioase. Consumul unui măr stimulează, de asemenea, fluxul de salivă, care poate ajuta la scăderea acidității bucale și la curățarea particulelor alimentare”, spune medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

5. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Frunze verzi

„Frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza, sunt cunoscute pentru beneficiile lor legate de sănătate. Ei bine, ele sunt benefice și pentru sănătatea orală. Au un conținut ridicat de calciu, ceea ce ajută la construirea smalțului dinților și conțin acid folic, un tip de vitamina B care are mai multe beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, poate fi folosit și în tratamentul gingivitei la femeile însărcinate.

6. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Pește

Uleiurile de pește Omega-3 s-au dovedit a reduce riscul de parodontoză, conform unor studii recente.

7. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Nuci

Consumul de nuci stimulează producția de salivă, ceea ce ajută la neutralizarea bacteriilor care provoacă carii. Migdalele sunt bogate în calciu, în timp ce nucile conțin o serie întreagă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina E, potasiu și zinc, care sunt benefice pentru dinți.

Alimente pentru dinti frumoși și gingii sănătoase

8. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Merișoare

Oamenii de știință au descoperit că un compus din merișoare poate opri lipirea bacteriilor de dinți și formarea plăcii dentare.

9. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Ceai negru și verde

Ceaiul negru și ceaiul verde sunt bogate în polifenoli. Aceștia pot ajuta la încetinirea dezvoltării bacteriilor asociate cu apariția cariilor și a bolilor parodonțiului marginal. De asemenea, polifenolii din ceaiul negru pot ajuta și la combaterea respirației urât mirositoare.

Alimente pentru dinti frumoși și gingii sănătoase

10. Alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase. Stafide

Cercetătorii străini au descoperit că anumite fitochimice conținute de stafide luptă împotriva bacteriilor orale ce cauzează carii și boli gingivale”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

8 reguli pentru dinți și gingii sănătoase! Recomandări de la medicul Adrian Mina!

Scrie un comentariu