Stiri Interne

Alexandru Ciucu a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General

Scris de Alexandru Manea

Designerul Alexandru Ciucu a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General. Distinctia a fost inmanata de Generalul Nicolae Ciuca, Seful Statului Major al Apararii, in urma prezentarii a noilor uniforme ale Armatei Romane, create de Alexandru Ciucu.

Alexandru Ciucu a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General

Emblemele de onoare sunt oferite pentru fapte deosebite care au ridicat prestigiul Armatei Romane, pentru fapte de eroism, pentru indeplinirea ireprosabila a misiunilor sau pentru obtinerea de rezultate deosebite in procesul de instruire.

“Este prima recunoastere oficiala pe care o primesc din partea Armatei si ma bucura cu atat mai mult cu cat este cea mai inalta decoratie pe care o poate oferi Statul Major General”, declara Alexandru Ciucu.

Alexandru Ciucu a realizat pro bono, fara nicio pretentie financiara, designul, tiparele si prototipurile noilor uniforme de oras pentru Fortele Aeriene si Fortele Terestre, marcand astfel prima schimbare stilistica a acestora dupa 1948.

„Noul design al uniformelor, adresat momentan doar Fortelor Terestre si Fortelor de Aviatie, porneste de la traditia vestimentara a Armatei Romane din cele doua momente cruciale ale istoriei noastre recente – Razboiul de Independenta si Marea Unire de la 1918, si este desavarsit cu influente ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia si Franta.

Imi doresc ca militarii Armatei Romane sa poarte cu mandrie si cu demnitate aceste uniforme pentru ca sunt gandite, studiate si create sa ii puna in valoare din primul moment in care sunt observate. Sunt, de asemenea, facute sa fie comode, rezistente si practice”, declara Alexandru Ciucu.

Alexandru Ciucu a realizat noile uniforme ale Armatei Romane

Cum arata noile uniforme

In functie de specificul fiecarei categorii de forte ale armatei, culorile noilor uniforme sunt urmatoarele:

Fortele terestre: fond bej cu vipusca bej pentru soldati si subofiteri si fond bej cu vipusca maro inchis pentru ofiteri si generali. Pentru o rezistenta mai mare la murdarire, in cazul fortelor terestre exista pentru toate gradele si varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro inchis. Acestea se pot folosi doar in timpul serviciului, nu pe strada si nu la ceremonii.

Fortele aeriene: fond albastru inchis cu vipusca albastru inchis pentru soldati si subofiteri si fond albastru inchis cu vipusca bleu pentru ofiteri si generali. Compozitia este de 40% lana si 60% cordura.

Atat pentru militarii din fortele terestre cat si pentru militarii din fortele aeriene, uniforma prezinta aceeasi linie a croielii si aceleasi elemente de constructie. Difera doar culoarea si unele detalii de diferentiere ierarhica.

Este prima schimbare stilistica a uniformelor, dupa 1948, renuntandu-se astfel la designul de inspiratie ruseasca din ultimele decenii, si dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuala, de aliatele Armatei Romane din cadrul NATO, dar si de o abordare moderna a materialelor si a croielii uniformei, de la pantalon pana la chipiu.

Despre autor

Alexandru Manea

Scrie un comentariu