ADPM Health

50 de medici ofera gratuit consiliere pe platforma Medici pentru Romania. Este insa nevoie de mai multi voluntari!

Scris de Ana Kozma

50 de medici s-au alaturat proiectului “Nu uitam de ceilalti”, initiat de Medici pentru Romania. Specialistii ofera saptamanal consiliere online gratuita pacientilor cu boli cronice. Au fost realizate pana acum 120 programari la consultatii online, iar fondatorii proiectului declara ca este in continuare nevoie de voluntari, pe diferite specializari, pentru a acoperi cererea din ce in ce mai mare.

50 de medici ofera gratuit consiliere pe platforma Medici pentru Romania. Este insa nevoie de mai multi voluntari!

In urma cu o saptamana, Medici pentru Romania a lansat Campania “Nu uitam de ceilalti”, o initiativa civica ce isi propune sa ajute pacienții cu boli cronice sau diverse simptome usoare, fara legatura cu COVID-19, care au nevoie de suport medical si consultatii intr-o perioada in care stau izolati la domiciliu.

“In momentul de fata avem 50 de medici afiliati si 120 solicitari de consultatii. Pentru ca aceasta campanie sa se desfasoare insa la nivelul la care ne dorim si pentru a putea ajuta in aceasta perioada cat mai multi pacienti romani, avem nevoie de si mai multi medici voluntari.

Cea mai mare cerere este la dermatologie, unde avem pana acum 4 medici afiliati. Urmeaza specializari precum gastroenterologie si cardiologie. De asemenea, medicina interna, pediatrie, neurologie, oncologie, urologie si nefrologie.

Pentru a ajuta, avem nevoie de ajutor! Trebuie sa fim uniti acum mai mult ca oricand si sa ajutam cu tot ceea ce putem. Medicii au un rol esential, intrucat sanatatea este mereu pe primul plan. Ii rog pe toti medicii care isi doresc sa ajute si au aceasta posibilitate sa ni se alature in aceasta campanie. Acestia pot completa formularul online disponibil la adresa https://medicipentruromania.ro/afiliaza-te/ ”, declara Alexandru Costache, initiatorul programului Medici pentru Romania.

Proiectul Medici pentru Romania a fost initiat, in luna octombrie a anului trecut, de Andrei Baciu (medic chirurg cardiovascular), Sebastian Burduja (antreprenor social), Alexandru Costache (antreprenor social) si Victor Costache (medic chirurg cardiovascular), ulterior alaturandu-se echipei Dragos Preda (antreprenor social), Sorina Stroe (medic stomatolog) si Victor Juganaru (medic rezident).

Astfel, medicii voluntari vor putea oferi gratuit consiliere online pacientilor care au nevoie de suport prin intermediul platformei www.medicipentruromania.ro. Totul se va derula online, astfel ca nu va fi necesara deplasarea de la domiciliu. Fiecare sedinta de consiliere va dura 15 sau 30 de minute si va fi efectuata in urma programarii online. Suportul exclude urgentele, pentru acest lucru pacientii trebuind sa sune la 112.

Programul isi propune sa acopere servicii din specializari precum cardiologie, geriatrie, psihiatrie, neurologie, chirurgie plastica, pediatrie, psihologie, nutritie si diabet, dermatologie, ginecologie, hematologie, oftalmologie, gastro-enterologie, stomatologie, ORL, medicina de familie.

Avantajele consilierii online oferite sunt multiple:

• Pacientii vor putea discuta deschis si confidential, prin videoconferinta, cu un profesionist.

• Au acces la medici romani foarte buni, din tara si din intreaga lume, din confortul casei lor.

• Scade riscul de a fi expusi infectarii cu coronavirus, nefiind necesara deplasarea in afara domiciliului.

• Reducem presiunea pe camerele de garda si cabinetele de consultatii.

• Serviciile sunt gratuite – pentru pacienti si pentru medici.

Sistemul de programari, dar si cel de afiliere ca medic, este disponibil pe www.medicipentruromania.ro/nu-uitam-de-ceilalti .

Medicii romani care doresc sa se afilieze acestui program pot completa formularul online disponibil la adresa https://medicipentruromania.ro/afiliaza-te/.

Despre initiativa Medici pentru Romania

„Exodul personalului medical este cea mai importanta problema cu care se confrunta sistemul de sanatate romanesc. Asistam la un fenomen paradoxal: Romania pregateste un numar destul de important de absolventi in medicina, scoala romaneasca este una buna, recunoscuta inclusiv international, numai ca suntem printre tarile cu cel mai mic numar de medici raportat la mia de locuitori. Desi pregatim atat de multi medici, nu reusim sa ne bucuram de serviciile lor medicale, pentru ca tinerii pleaca.

Cel mai trist este faptul ca pleaca atat medici foarte tineri, imediat dupa ce termina facultatea sau dupa ce termina programul de rezidentiat, cat si medici inalt specializati, care au urmat specialitati consumatoare de timp si bani – chirurgie, ATI, ginecologie, cardiologie, pediatrie. Alaturi de exodul medicilor, subfinantarea sistemului de sanatate, infrastructura deficitara, lipsa finantarii programelor de preventie si screening sunt probleme care se rasfrang direct asupra pacientilor.

In ultimii ani au plecat peste 20.000 de medici din Romania. Multi iau decizia aceasta inca de pe bancile facultatii. Motivele sunt multe si evidente, dar nu pot fi rezumate doar la aspectele financiare. Importante sunt mai ales predictibilitatea in cariera, conditiile in care se practica medicina in Romania, cat si accesul limitat la cercetare medicala si inovatie. Unui medic i-au revenit, in medie, 345 de pacienti.

Ceea ce ne propunem este sa folosim toate cunostintele si experienta profesionistilor romani atat din tara, cat si din afara, pentru a construi impreuna o alternativa in Romania. Incercam sa gasim solutii pentru a putea lucra si aici la standardele si conditiile din strainatate, solutii care sa ofere finalmente pacientilor din Romania increderea ca pot accesa in tara servicii medicale la standarde europene”, declara Alexandru Costache, initiatorul programului Medici pentru Romania.

Medici pentru Romania isi propune:

• Construirea unei comunitati la care sa adere atat medicii din Romania, cat si cei din Diaspora;

• Atragerea cadrelor medicale romanesti, din afara, alaturi de care, prin experienta acestora dobandita in tara adoptiva, sa ajutam la imbunatatirea sistemul medical romanesc;

• Oferirea unui serviciu de calitate pacientului prin directionarea acestuia catre un specialist local;

• Consilierea medicilor care doresc intoarcerea in Romania in vederea reintegrarii acestora in sistemul medical romanesc;

• Sustinerea inovatiei in domeniul medical;

• Conectarea pacientilor cu medicii romani din Diaspora in vederea obtinerii unei a doua opinie legate de un diagnostic;

• Cresterea calitatii actului medical.

Suport online gratuit pentru pacientii cu boli cronice. Medici pentru Romania lanseaza campania „Nu uitam de ceilalti”.

Despre autor

Ana Kozma

Scrie un comentariu