Evenimente Stiri externe

Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Voturi record de susţinere din partea publicului!

Scris de Alexandru Manea

Ucraina a câștigat Eurovision 2022 după ce a primit un număr record de voturi din partea publicului din Europa și Australia. Pe locul 2 s-a clasat Marea Britanie, iar pe 3, Spania, ce au avut piese favorite înaintea finalei de sâmbătă seară. Iată clasamentul!

Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Voturi record de susţinere din partea publicului!

Marea Finală Eurovision 2022 a avut loc sâmbătă seară, 14 mai, la Torino. Reprezentanți din 24 de țări au urcat pe scenă pentru a interpreta piesele cu care s-au calificat în concurs, sperând să impresioneze pozitiv juriul de specialitate din toate cele 40 de țări, precum și publicul votant.

România a fost reprezentată de WRS, care a ridicat publicul în picioare prin interpretarea piesei „Llamame”. Deși se vehicula că este una din favoritele ediției din acest an, piesa a primit puține voturi din partea juriului de specialitate (doar 12 puncte) și din partea publicului (53 de puncte). Astfel, WRS a ocupat doar locul 18 din 24.

Republica Moldova a avut parte de un impact mult superior, Zdob și Zdub ocupând locul 7 cu o piesă interpretată aproape în întregime în limba română, ”Trenulețul”.

Pe locurile fruntașe s-au clasat Ucraina, Marea Britanie, Spania, Suedia și Serbia.

Ucraina a primit voturi numeroase din partea juriului de specialitate, însă s-a clasat doar pe locul 4. Situația s-a schimbat radical după ce au fost anunțate rezultatele votului publicului. Fanii Eurovision au votat masiv în favoarea acesteia, Ucraina ajungând ca, în final, să primească 631 de voturi, la distantă foarte mare de celelate țări (Marea Britanie – 466, Spania – 459).

Publicul și-a exprimat astfel și suportul moral țării care, de aproape trei luni, se află în război crunt cu Rusia. Anul viitor, ediția Eurovision 2023 ar urma să fie organizată la Kiev, în cazul în care războiul se va fi sfârșit până atunci.

România a obținut locul al 18-lea în finala Eurovision 2022 pe ritmurile „Llamame”

Wrs, reprezentantul nostru în concurs, a dus „Llamame” pe locul al 18-lea în clasamentul final ESC 2022, cu un total de 65 de puncte.

„Sunt recunoscător şi mândru pentru acest moment. Recunoscător celor care au fost alături de mine, în echipa României, şi mândru pentru că am muncit extrem de mult şi am reuşit să-mi reprezint ţara la nivel înalt! La fel ca orice sfârşit, este un nou început. Am numeroase proiecte în lucru, dar aventura Eurovision va rămâne mereu un moment special în inima mea. Vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi!”, a declarat wrs la finalul evenimentului.

„Fanii Eurovision au fost alături de noi. Am simţit asta încă de la primele repetiţii, iar în ultimele zile, mai mult decât oricând . Bucuria noastră a fost enormă în momentul în care am auzit un vuiet puternic iar arena a explodat încărcată de energia și determinarea lui wrs și a dansatorilor!”, a declarat Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2022.
„Mulţumesc echipei alături de care am reuşit performanţa propusă: calificarea în finală!”, a adăugat Iuliana Marciuc.

Ediția cu numărul 66 a concursului Eurovision Song Contest s-a încheiat cu victoria Ucrainei, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania” (631 de puncte).

Podiumul a fost completat de Marea Britanie, cu „SPACE MAN” interpretată de Sam Ryder (466 de puncte) şi de Spania, cu „SloMo”, interpretată de Chanel (459 de puncte).

Clasamentul final Eurovision 2022

1. Ucraina: Kalush Orchestra – Stefania
2. Marea Britanie: Sam Ryder – SPACE MAN
3. Spania: Chanel – SloMo
4. Suedia: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
5. Serbia: Konstrakta – In Corpore Sano
6. Italia: Mahmood & Blanco – Brividi
7. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Frații Advahov – Trenulețul
8. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
9. Portugalia: MARO – Saudade, Saudade
10. Norvegia: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana
11. Regatul Țărilor de Jos: S10 – De Diepte
12. Polonia: Ochman – River
13. Estonia: Stefan – Hope
14. Lituania: Monika Liu – Sentimentai
15. Australia: Sheldon Riley – Not The Same
16. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – Fade To Black
17. Elveția: Marius Bear – Boys Do Cry
18. România: WRS – Llámame
19. Belgia: Jérémie Makiese – Miss You
20. Armenia: Rosa Linn – Snap
21. Finlanda: The Rasmus – Jezebel
22. Cehia: We Are Domi – Lights Off
23. Islanda: Systur – Með Hækkandi Sól
24. Franța: Alvan & Ahez – Fulenn
25. Germania: Malik Harris – Rockstars

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Scrie un comentariu