Stiri Interne

126 de piese au intrat in preselectia Eurovision Romania 2019

Scris de Alexandru Manea

Artisti consacrati sau debutanti, din Romania si din strainatate, au raspuns provocarii lansate de TVR pentru participarea la Eurovision 2019. Marea Finala a Selectiei Nationale va avea loc in luna februarie, in Bucuresti

126 de piese au intrat in preselectia Eurovision Romania 2019

Timp de o luna de zile, compozitorii au inscris in competitie un numar impresionant de piese – 126, cu 70% mai multe decat la editia precedenta. Materialele au fost transmise exclusiv online, o premiera in istoria participarii Romaniei la concurs.

Joi, 20 decembrie, vom afla semifinalistii Selectiei Nationale.

Sub sloganul „Implineste visul!”, echipa Eurovision Romania a dat start inscrierilor pe 9 noiembrie, urmand ca, in urmatoarele zile, juriul de preselectie sa aleaga cel mult 24 de piese pentru etapele urmatoare ale Selectiei Nationale.

Regizori muzicali, oameni de radio, de televiziune si alti specialisti vor asculta cele 126 de piese inscrise, urmand sa decida care vor intra in Selectia Nationala.

Israel a castigat Eurovision 2018. Lupta de cosmar cu Austria si Cipru!

Conform calendarului pentru desfasurarea selectiei, urmeaza:

             Etapa de preselectie: 11-20 decembrie 2018;

             Etapa semifinalelor, care va avea loc pe parcursul lunilor ianuarie – februarie 2019;

             Etapa finala.

 

Marea Finala va avea loc in Bucuresti, in luna februarie, cand vom afla reprezentantul Romaniei la Eurovision Song Contest 2019.

In premiera, Selectia Nationala va avea un juriu national pentru semifinale si unul international, pentru finala competitiei.

O alta noutate a editiei din acest an este modul in care telespectatorii participa la alegerea reprezentantului Romaniei la Eurovision. In fiecare semifinala, juriul national va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, cate una. In urma jurizarii si televotului, cel mult 12 piese vor merge in finala. In ultima faza a Selectiei Nationale, reprezentantul Romaniei va fi decis de juriul international si telespectatori, punctajul acordat de telespectori avand ponderea punctajului acordat de un jurat.

In calitate de organizator, TVR isi rezerva optiunea de a oferi cate un wild card  in fiecare etapa a Selectiei, fara ca exercitarea acestui drept sa conduca la diminuarea numarului de piese calificate prin jurizare sau dupa caz, prin televot.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 si 16 mai si finala pe 18 mai. La editia cu numarul 64 a competitiei muzicale, alaturi de Romania s-au mai inscris 41 de tari: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie.

Precedenta editie a competitiei muzicale a fost castigata de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Despre Eurovision:

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi – Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu – Atena, 2006).

Editia precedenta a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 si 10 mai si finala pe 12 mai. Romania a fost reprezentanta de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.

Scrie un comentariu